7. aprill 1999 kell 22:00

ERA Panga pankroti eelistung toimub 15. aprillil

Eesti Pank esitas kohtule ka oma kandidaadi ERA Panga ajutise pankrotihalduri kohale ning kohus kinnitas selleks Urmas Trossi.

ERA Panga endine ajutine moratooriumihaldur Veli Kraavi ütles eile, et esimene võlausaldajate koosolek peab toimuma 15--30 päeva pärast kohtuotsuse väljakuulutamist.

Kraavi sõnul on peamised võlausaldajad Hüvitusfond ja hoiuste tagamise fond. «Rohkem ei tulegi pähe, nemad on peamised,» ütles ta. Kraavi sõnul hüvitatakse pankrotivarast esmalt pandid, siis töötasud, maksuvõlad ning alles siis muud nõuded. «Rahuldamise järk ei sõltu nõude suurusest,» lisas Kraavi.

ERA Panga ühe suurima võlausaldaja Hüvitusfondi juhatuse esimees Aare Tammemäe ütles, et suurusjärk, kui palju ERA Pank Hüvitusfondile võlgneb, on umbes 50 miljonit krooni. «See koosneb erinevatest asjadest, on deposiidid ja võlakirjad, kuid ma ei taha öelda, kui palju millegi all kinni on,» rääkis ta.

Tammemäe sõnul on neil lootus oma raha enamjaolt tagasi saada, kuid Hüvitusfond on palju nõuetest ERA Panga vastu ka juba maha kandnud. «Võtame mingi kaotuse kindlasti sisse, aga kõike ei kaota, seepärast oleme suhteliselt optimistlikud,» nentis ta.

Tammemäe ennustas, et raha kättesaamine võib võtta aega pool aastat kuni aasta. «See oleneb ka sellest, kui kiirelt protsess käima hakkab,» lisas ta.

ERA Panga tavahoiustajate deposiite hüvitaval hoiuste tagamise fondil on ERA Panga vastu 34,3 miljoni kroonine nõue. Kokku kuulub fondi kaudu hüvitamisele 36,9 miljonit krooni. Hoiuste tagamise fond hüvitab ERA Panka jäänud hoiuseid 31. maini.

Eesti Pank algatas ERA Panga pankrotimenetluse, sest pärast kuus kuud kestnud moratooriumi ei suutnud pank lisaraha hankida. ERA Panga kohustused ületavad varasid 40 miljoni krooniga.

Autor: Sten A. Hankewitz

Hetkel kuum