ÄP fototoimetus • 13. aprill 1999 kell 22:00

Compaqil haihtus neljandik börsiväärtust

Compaq hoiatas, et maailma juhtiva arvutitootja esimese kvartali kasum jääb oodatule poole võrra alla. Ebaõnnestumise peamine põhjus oli arvutimanuste, nagu suuremad kõvakettad jm, loodetust kehvem müük. Kui esmaspäeva hommikul börs käivitus, kukkus Campaqi aktsia kohe kaheksa dollarit ehk umbes 25% ja jäi peatuma 24 dollaril ehk samal tasemel mis 1997. a suvel ja eelmise sügise börsi äkklanguse ajal. Kokku on Compaq sel aastal oma väärtusest kaotanud ligi pool.

Prognoosi kohaselt oodati Texase firma Compaqi esimese kvartali kasumiks 31 senti aktsia kohta, kuid tegelik kasum on Compaqi andmetel 15 senti. Compaq hoiatas juba veebruaris, et äri ei lähe väga hästi, mistõttu analüütikud olid niigi juba prognoosi alandanud.

Wall Streeti analüütikute arvamused on nüüd jagunenud kaheks selles, kas Compaqi probleemid on omased kogu arvutisektorile. Osa on arvamusel, et Compaqi probleemid tulenevad eelmise aasta suurest Digitali ostust, mille ühinemiskulud on olnud oodatust palju suuremad.

Sel nädalal peaksid oma kvartaliaruande esitama veel Intel, Apple ja Sun. Analüütikud kardavad ka neilt negatiivseid sõnumeid.

Autor: ÄP

Hetkel kuum