Sirje Niitra • 18. aprill 1999 kell 22:00

Harjumaa jääb ilma vanemata

Omavalitsusametnike sõnul on olnud juttu ka juba võimalikest kandidaatidest, kelleks on hiljaaegu Tallinna abilinnapea kohast ilma jäänud Ants Leemets, Saue linnapea Orm Valtson, Paldiski linnapea Jaan Mölder, Keila linnapea Leino Mägi, Harku valla volikogu esimees Allan Kiil ja Nõmme halduskogu juht Feliks Undusk.

Ants Leemets kinnitas, et talle pole seni tehtud ettepanekut asuda Harju maavanema ametisse. Mees on hetkel kõigist ametitest prii ja kaalub kolme tööpakkumise vahel, millest aga ükski ei puuduta tema väitel Harjumaad.

Orm Valtson ütles, et ka talle pole ametlikult sellist ettepanekut tulnud, küll on aga Harjumaa omavalitsuste liidus räägitud temast kui ühest võimalikust kandidaadist.

Valtson pidas kummaliseks, et keegi pole seni uue maavanema ametisse nimetamisega tegelnud. Sellist punkti pole ka järgmisel kolmapäeval toimuva Harju omavalitsuste liidu istungi päevakorras, lisas ta.

Valtson ütles, et on olnud Saue linna eesotsas kümme aastat ja selle ajaga ammendab end iga koht, mistõttu ta ei välistanud ka maavanema ameti proovimist. «Kui selline ettepanek tehakse, kaalun tõsiselt,» lausus Valtson.

Harju maasekretär Sven Põder ütles, et tegelikult lõpeb Korneti teenistussuhe täna ja valitsus peab nimetama ajutise kohusetäitja ametisse järgmise päeva jooksul. Selleks on maakond esitanud valitsusele nelja praeguse osakonnajuhataja teenistuskäigud.

«Ootame uut maavanemat pikisilmi, sest meie tegevus on väga intensiivne, maavanem peab allkirjastama 500 korraldust kuus,» lausus maasekretär.

Siseministeeriumi andmetel hoiab peaminister Mart Laar võimalikud Harju maavanema kandidaadi järgmise valitsuse istungini enda teada. Kui seejärel õnnestub leida poliitiline konsensus, on siseminister Jüri Mõisa ülesanne kooskõlastada Harju maavanema kandidaat omavalitsusjuhtidega.

Hetkel kuum