ÄP fototoimetus • 26. aprill 1999 kell 22:00

Peterburi Baltika laieneb

Seda eesmärki aitab saavutada Euroopa arengupangalt (EBRD) saadav 40 mln dollari suurune laen, mille abil tehase direktor Taimuraz Bollojev tahab välja ehitada Venemaad hõlmava turustusvõrgu.

EBRD nimetab Baltikat, mille aktsiatest 70% kuulub Pripps-Ringnäsile ja Hartwallile, Venemaa üheks edukamaks ja hinnatumaks ettevõtteks, millel on suurepärased laienemisvõimalused ka riigi majanduskriisi oludes. Omanikud on 1993. a peale tehasesse investeerinud mitusada miljonit dollarit. See on suurendanud õlletootmise 30 mln liitrilt 492 mln liitrile eelmise aasta lõpus. Sel aastal kavatseb tehas toota õlut 700 mln ja 2002. a 1,2 mld liitrit.

Venemaa õlleturust on Baltika käes praegu 14% ning kolme aastaga tahetakse turuosa suurendada 25%ni. Baltika mullune müügikäive oli 2,3 mld rubla ehk 1,36 mld krooni ning maksudejärgne kasum kasvas 47% ja oli 390 mln krooni. Vene 84% inflatsioon mullu alandas dividendi tavalise aktsia puhul 72 rublalt 57 rublale ja eelisaktsia puhul 94 rublalt 74 rublale. Sellele vaatamata on Baltika üks väheseid Vene ettevõtteid, mis oma aktsionäridele korralikult dividende maksab.

EBRD on Baltika-Prantsuse firma Groupe Soufflet ühisfirmale andnud enne laenu 16 mln dollarit, millega ehitatakse Peterburi linnasetehas. See valmib augustis ja läheb maksma 50 mln dollarit.

Autor: ÄP

Hetkel kuum