ÄP fototoimetus • 27. aprill 1999 kell 22:00

Estline otsib ostjat

«Ma ei soovi Estline'i müüki kommenteerida. Võin ainult kinnitada, et Ameerika investeerimispank Chase Manhattan Bank otsib jaanuarist peale Estline'ile uut omanikku, kes ostaks ära kas kõik või enamiku aktsiatest,» ütles Estline'i tegevdirektor Anders Wehtje Rootsi ärilehele Dagens Industri.

Estline kuulub Eesti Merelaevandusele, mille aktsiatest 80% on Norra Chudi Eitzeni ja Ameerika Stanton Capitali loodud kontserni käes. BNSi uudisteagentuurile on Wehtje öelnud, et Eesti Merelaevandus ei kavatse tuleva aasta suveni Tallinna ja Stockholmi vahelise reisilaevanduse monopoli enda käes hoidvat Estline'i tervenisti maha müüa.

Eesti Merelaevanduse nõukogu esimees Olev Schults ei soovinud Estline'i müüki Äripäevale kommenteerida, kuid kinnitas, et müük võib teoks saada enne kontsessiooni lõppu.

Chase Manhattan Banki ülesandeks on leida Estline'ile uus omanik, mis poleks mitte niivõrd finantseerija, kuivõrd kogenud parvlaevaoperaator. Laevandusasjatundjad peavad Estline'i võimalikuks ostjaks Briti firmat Sea Containers, mis kuu aega tagasi ostis 51,6% Läänemerel tegutseva Silja Line'i emafirma Neptun Maritime'i aktsiatest ja mis BNSi väitel tunneb huvi ka Estline'i aktsiate vastu.

1998. a oli Estline kahjumis, kuid tänavu märtsis jõudis kahjudega nulli. Tänavu esimeses kvartalis sõitis Estline'i laevadega 100 000 reisijat, võrreldes mullu sama ajavahemiku 63 000 reisijaga.

Sea Containers on rahvusvaheline laevandus- ja transpordifirma. Ettevõtte tähtsamad tegevusalad on parvlaevandus ja raudteeveod, hotellindus, kaubaveokonteinerite tootmine ja liisimine. Firmale kuulub ka mitu sadamat. Sea Containersile kuulub muu hulgas Idaekspressi hotellikett ning kolm reisirongi, sealhulgas Idaekspress, mis sõidab Londoni ja Venezia vahel.

Firma möödunud aasta käive oli üle 17,6 miljardi krooni ja bilansimaht umbes 33,8 miljardit krooni. Sea Containers on noteeritud New Yorgi ja Londoni börsil. Bermudal registreeritud firma peakorter asub Londonis.

Autor: ÄP

Hetkel kuum