3. juuni 1999 kell 22:00

Rahvusvahelised analüütikud hindavad Lätit

Nii arvab pangareitinguagentuuri Thomson Financial Bankwatch tegevdirektor riigiriski analüüsi alal Betty Starkey. «Me prognoosisime kaunis tugevat majanduskasvu aeglustumist, nii et seisak ei ole täiesti ootamatu, eriti Vene majanduskriisi ja Euroopa riikide majandusarengu aeglustumise tingimustes,» ütles ta.

Läti rahandusministeeriumi mitteametlikest andmetest nähtub, et sisemajanduse kogutoodang võis esimeses kvartalis kahaneda 0,5%, mis tähendab majandusseisakut, kuna langus registreeriti ka möödunud aasta viimases kvartalis.

Hollandi ABN AMRO panga vanemanalüütiku Goohoon Kwoni jaoks oleks Läti võimalik majandusseisak üllatavam. «See on kerge üllatus, kuna Läti oluline kaubanduspartner Venemaa hakkab raskustest üle saama, kuigi on veel vara öelda, kas toibumine on püsiv või mitte,» ütles ta.

Mõlemad analüütikud usuvad, et nii Läti kui teiste Balti riikide kasvutempo hakkab aasta teisel poolel kiirenema. Starkey hinnangul sõltub palju arengust Lääne-Euroopas, eriti Saksamaal.

Kwon prognoosis Balti riikidele tänavu 2% majanduskasvu, Thomson Bankwatch ootab Baltimaadelt tänavu 1,5--2% majanduskasvu.

Autor: BNS

Hetkel kuum