ÄP fototoimetus • 13. september 1999 kell 22:00

Eesti Ida-Euroopa tipus

Eesti edestab ühe koha võrra Ungarit, Leedu on selles edetabelis 51. ja Läti 63. kohal, Venemaa on 84. ja Ukraina 112., kirjutas Briti majandusajakiri The Economist.

Suurima majandusvabadusega riik on uurijate hinnangul Hongkong, järgnevad Singapur, Suurbritannia, Uus-Meremaa, ?veits, Austria, Holland ja USA. Skandinaavia maad on kõik Eestist eespool: parima paigutusega ehk 18. kohal on Taani, Soome on 21., Norra 28. ja Rootsi 31.

Uuringust selgub, et riigi jõukus sõltub eelkõige juhtimisest, mitte looduslikest eelistest või rikkuse õiglasest jaotamisest. Valitsuste ülesanne on kehtestada selged majandusseadused ja luua soodne makromajandusõhkkond, mis tagaks omandiõiguste kaitse, seaduslikkuse, madala inflatsiooni.

Uuringu järeldus oli ühene: mida vähem on majanduses piiranguid, seda kiirem on majanduskasv ja rikkam riik.

Autor: ÄP

Hetkel kuum