Raivo Sormunen • 19. september 1999 kell 22:00

Madalamad hinnad elavdasid turgu

Tallinna börsil muutus möödunud reedel aktsiatega kauplemine märgatavalt aktiivsemaks. Kauplemise kogumaht oli 212 tehingu käigus 23,3 miljonit krooni, mis on viimase kahe ja poole kuu parim näitaja.

Käibe suure kasvu põhjust ei tule kaugelt otsida. Stabiilselt soiguvale turule tekitas eelmisel nädalal kahtlemata suurt närvikõdi Eesti Telekomi aktsia kiire langus alla avaliku aktsiamüügi IPO taset, mis lõi kogu aktsiaturu liikuma. Madalam hinnatase tekitas potentsiaalsete investorite hulgas ostuhuvi. Reede lõunal leidis Eesti Telekomi aktsia uue toetuspiiri ning kerge tugevnemise tulemusena lõpetas nädala 83-84 krooni tasemel. Nüüd saab raudselt öelda, et investorid, kes ei pääsenud veebruaris Eesti Telekomi aktsiate avaliku müügi ajal rongi peale, on saanud endale uue võimaluse. Kuigi rikastumise kiirus ei ole praegu tehtava investeeringu juures samasugune kui kevadel, võib tõdeda, et võrreldes poole aasta taguse ajaga on Eesti majanduse väljavaated muutunud paremaks ning väliskapitalil baseeruvad ettevõtted kindlamaks.

Nädala viimase päeva tegija oli kahtlemata aga Hansapank, mille päevakäibeks kujunes 12,8 miljonit krooni. Kuigi aktsia vajus reedel 1,5%, saavutas ta küllalt tugeva toetustaseme selle kuu madalaima taseme 83 krooni juures. Pärast börsipäeva lõppu sai Hansapank koos Ühispangaga reitinguagentuurilt S&P avaliku informatsiooni reitingu BBpi. Tegemist on spekulatiivse ja usaldusväärse hinnangu piiri peal oleva reitinguga, mis saab varsti täpsema jume, kui reitinguagentuur teeb täpsema analüüsi meie kahe kommertspanga kohta.

Hetkel kuum