Peep Sooman • 5. oktoober 1999 kell 22:00

Astlanda jäi SRV-le

Kranich ütles, et Astlanda krunti ei taasriigistata. «Endine keskkonnaminister Janno Reiljan on oma vastusega Astlanda krundi erastamise kohta kiirustanud ühe päeva võrra, kuid sellest probleemi tekitamine oleks juuksekarva lõhki ajamine,» ütles Kranich.

Reiljan andis SRV Kinnisvarale loa erastada hinnaline maatükk eelisjärjekorras 1997. aastal 9,2 miljoni krooni eest, millest pool tasuti EVPdes. Enne oli krunt antud SRV Kinnisvarale rendile.

Ministri sõnul eksis Reiljan vaid vormiliselt, talle vastavad volitused andnud määrus ilmus Riigi Teatajas samal päeval, kuid hakkas kehtima vastuse saatmisele järgneval päeval. «Kui oleks hirmus tahtmine järgida mitte seaduse mõtet, vaid tähte, siis oleks SRV Kinnisvarale võimalik takistusi tekitada,» tõdes ta.

SRV Kinnisvara juhatuse esimees Alvar Ild leidis, et ministri otsus on õigustatud. «Ei tea, milleni Eesti Vabariik oleks laskunud, kui krundi erastamine oleks ebaseaduslikuks kuulutatud,» lausus Ild. Reiljan tegi kõik õigesti, võib-olla mitte täpselt, kuid kõik on seaduslik, ütles SRV juht.

Ild ütles, et firma on krundile investeerinud lisaks maa soetamismaksule umbes 140 miljonit krooni. «Mõelge ise, kuidas SASi esindajad suhtuvad selliste skandaalide peale. Kas Eesti riik tahab jätta meid ilma aasta suurimast välisinvesteeringust?» küsis ta.

SRV-le Astlanda krundi erastamisõiguse andmise vastu võitleva krundiosa ennesõjaaegse omaniku esindaja, kinnisvarafirma Simus juhatuse esimees Raivo Tasso ei soovinud ministri otsust kommenteerida. «Eks kellegi kuri käsi oli jälle mängus,» ütles ta. 18. oktoobril toimub halduskohtu istung, kus Tasso vaidlustab Rävala pst 5 väljastatud ehituslubade seaduslikkuse.

Erastamise seaduslikkuse vaidlustas riigikantselei ning saatis sellesisulise eelnõu valitsusele. Valitsus otsustas küsimuse lahendamise anda keskkonnaministri pädevusse.

Hetkel kuum