Vilve Torn • 21. oktoober 1999 kell 22:00

Inimhinge paljastused

Homme esietendub Pärnus inglise kirjaniku Frances Hodgson-Burnetti väga populaarse lasteraamatu «Salaaed» põhjal lavastatud peremuusikal, mida mängiti viimati Eestis ligi kuuskümmend aastat tagasi.

Lavastaja Aare Laanemetsa sõnul oli plaan lavastada «Salaaed» puhas juhus, sest teatril oli niisugust etendust lihtsalt väga vaja. «See lugu näpistab iga inimese hinge ning õpetab arusaamist lihtsatest asjadest. See on kohe selline karge tükk.»

Etendus viib vaataja 20. sajandi alguse Inglismaale Misselthwaite'i mõisasse Yorkshire's, kuhu satub oma vanemad kaotanud peategelane Mary Lennox. Mary on isekas ja tujukas tüdruk ning ta peab uutes oludes õppima endaga toime tulema. See on paganama raske.

Ühel päeval avastab aga tüdrukuke salaaia ning seda korda seades ja harides toob ta rõõmsad muutused nii enda kui haigevoodisse aheldatud tädipoja Colini ellu.

Laanemetsa sõnul alustasid nad proove septembris ning see aeg on näitlejatele kõva mahvi andnud. Peaosalise leidmise kohta ütleb lavastaja, et kandidaate oli Mary ossa ainult üks -- oli kohe selge, et tüdrukut hakkab mängima Liisa Aibel. Laanemets lisab, et Aibelita polekski etendus lavale jõudnud.

Peategelane Liisa Aibel ütleb ise, et proovide tegemise aeg on füüsiliselt väga raske olnud. «Lisaks sõnalisele osale tuleb etenduses ka laulda ja step-tantsu tantsida. Ei ole lihtne steppida ja samal ajal laulda,» tunnitab Mary osatäitja.

Laanemetsa sõnul mängitakse muusikali nii kaua, kuniks vaatajaid saali jätkub, kuid ta lisab samas, et viiskümmend etendust antakse ikka. «Juba praegu on selline seis, et esimesed neli etendust on kõik välja müüdud.»

Hetkel kuum