Väinu Rozental • 3. november 1999 kell 22:00

Estiko muutis strateegiat

Raigi sõnul on Estiko struktuuri põhjalikult muudetud kulude kokkuhoiu ja läbipaistvuse huvides. «On suur vahe, kas hoida töös seitsmeteistkümne või kahe ettevõtte raamatupidamist,» seletas Raik. «Estiko varasemast keerulisest struktuurist ei saanud aru ei töötajad, kliendid ega investorid.»

Eelmise aasta lõpus koosnes Estiko kontsern 17 juriidilisest isikust. Raigi andmeil on kaheksa tütarettevõtet müüdud ning ülejäänud on koondamisel tootmisega tegelevasse ASi Estiko-Plastar ja kinnisvara haldamisega tegelevasse Estiko Investeeringute ASi. Estiko on täielikult loobunud kaubandustegevusest. Tartu kõrghoonet haldava ASi Emajõe Ärikeskus aktsiatest kuulub Estikole 80 protsenti.

Kuigi Estiko üheksa kuu käive on võrreldes eelmise aasta sama perioodiga kolm korda vähenenud, on kasum suurenenud. Estiko selle aasta üheksa kuu käive on veidi üle 100 miljoni krooni ning kasum 6,5 miljonit krooni. Eelmise aasta üheksa kuu kasum oli 6,4 miljonit krooni.

Estiko nõukogu kutsus üleeile tagasi Estiko, Estiko-Plastari ja Estiko Investeeringute juhatuse liikmed ning vahetas välja Emajõe Ärikeskuse juhi.

Estiko juhatuse uuteks liikmeteks valiti Ain Tammvere ja Priit Sauk. Estiko-Plastari uus juhatuse esimees on Ain Tammvere ja liikmed Estiko-Plastari tegevdirektor Virve Parve, Priit Sauk ja Mart Raik. Estiko Investeeringute uus juhatuse esimees on Priit Sauk ning liikmed Mart Raik ja Ain Tammvere. Emajõe Ärikeskuse uus juhataja on Priit Sauk.

Emajõe Ärikeskuse tagasikutsutud juhataja Rait Abras ei osanud seletada, miks ta vabastati seoses usalduse kaotamisega. «Tahan näha nõukogu koosoleku protokolli, et saada selgust, milles seisnes usalduse kaotus,» lisas Abras.

Estiko nõukogu esimees Valve Kirsipuu ütles, et nõukogu otsustas usalduse kaotuse põhjusi pikemalt mitte kommenteerida.

«Emajõe Ärikeskus pole toonud sisse nii palju, kui me algul planeerisime,» lisas Kirsipuu. «Tootmise ja kinnisvara eesotsas soovisime näha inimesi, kes tegeleksid neile usaldatud valdkonnas täie pingega.»

Varem ASi Tartu Maja Betoontooted juhatuse esimehena töötanud Priit Sauk pidas Estikosse ületulekut piisavalt huvitavaks väljakutseks. «Kahe nädala jooksul peetud läbirääkimiste käigus tekkis tugeva meeskonna tunne,» rääkis Sauk.

Tartu Maja Betoontoodete juhina jätkab ettevõtte endine finantsdirektor Vallot Mangus.

Ain Tammvere on viimased kolm aastat juhtinud Fordi Tartu esindust. Pärast valimisi tehti Tammverele ettepanek asuda Tartu abilinnapea kohale. «Loobusin, sest töö linnavalitsuses eeldab kohapeal istumist ja pidevat arupidamist,» põhjendas Tammvere. «Estiko tootmises on dünaamika, energia, liikumine.»

Hetkel kuum