• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Kas kiirusemõõdiku näit on piisav tõend kiiruseületamisest?

  Muidugi, kuidas siis teisiti? Kuidas saab siis kiirust mõõta ja kiiruseületajaid korrale kutsuda -- peab siis nendega ühes autos olema? Küsimus on praegu politsei aususes ehk siis selles, kuidas olla kindel, et kiirusemõõdiku näit on just konkreetse auto oma. Politseiniku autoriteet on praegu paraku küllaltki madal, aga üldiselt on ta vannutatud mees, ta on selleks koolitatud ja politseid tuleb siin uskuda.
  Mina põhimõtteliselt liikluseeskirju ei riku ja see on mind ennast aidanud, ka siis, kui mind on rajalt maha võetud. Seda on tehtud ja on ka alusetult kiiruseületamises süüdistatud. Aga usun, et need on üksikjuhud. Muidugi peavad politseiniku käed reeglina olema puhtad.
  Ma ei mõista kohtu otsust -- minu arvates ei ole tegu seaduserikkumisega politsei poolt. Politsei peab ka edaspidi kiiruseületajaid kinni pidama ja ka trahve määrama. Ilmselt tuleb seadust muuta -- roolis olija tuleb identifitseerida, seadmed muretseda, aga need on kallid. Muidugi saab politsei paremini tööle panna. Seda kõike saab, aga see võtab aega.
  Täiesti kindlasti ei ole see piisav. Kiirusemõõdiku näit tuleb seostada selle autoga, mille kiirust mõõdeti. Kui seda ei suudeta teha, siis võib see ju olla mis tahes autoga, mis läbis mõõtmiskoha mõned minutid varem või hiljem. Ainuke argument on politseiniku ausus, aga kui samal ajal käib protsess politseinike üle peksmise asjaoludel, siis kõnelda politseiniku aususest ei ole võimalik.
  Me elame õigusriigis, kus kehtib süütuse presumptsioon -- minu kuritegu tuleb tõestada, kuni seda pole tehtud, olen ma süütu. Ja mitte mina ei pea oma süütust tõestama, vaid süüdistaja peab tõestama, et ma olen süüdi. Ka siiani on politsei samamoodi kiiruseületajaile trahvi määranud, kodanik on lihtsalt kuuletunud nõukogude kodaniku kombel võimu esindajale. Aga täna võime me ka võimu otsuse kohtusse kaevata. Ja mul on siiras heameel, et keegi seda ükskord tegi ja kohus on võtnud asja ette. See on suurepärane pretsedent.
  Kui politsei tahab tegelda sellega, milleks maksumaksja talle raha maksab, muretsegu korralikud seadmed ja tehku see asi vettpidavalt ja seda tööd, mida inimene neilt ootab -- et liiklus oleks turvaline. Seal, kus politseid tõesti vaja, teda pole, asulast välja piirangu lõppu tähistava märgi juures on ta platsis -- seal trahve koguda on lihtne.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Tegelikult oleme me eriolukorras – käitugem siis vastavalt
Meile on jäetud praeguses koroonakriisis suhteliselt palju vabadust, kuid kui me sellega paremini ümber käima ei hakka, siis võib-olla mitte lõpmatuseni, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Meile on jäetud praeguses koroonakriisis suhteliselt palju vabadust, kuid kui me sellega paremini ümber käima ei hakka, siis võib-olla mitte lõpmatuseni, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Dow Jones lõpetas nädala ajaloolise tipptulemusega
Dow Jonesi tööstuskeskmine tõusis täna 0,21% ja sulgus 35 677,02 punktil, mis on ajaloo kõrgeim tulemus.
Dow Jonesi tööstuskeskmine tõusis täna 0,21% ja sulgus 35 677,02 punktil, mis on ajaloo kõrgeim tulemus.
Reklaamimüügi TOPi võitja: olime valmis suuremaks kukkumiseks
Äripäeva reklaamimüügi TOPi võitis Postimees Grupp, mille müügidirektori Taavi Lätti sõnul oldi eelmisel aastal valmis suuremaks kukkumiseks, kuna reklaamimüük sai koroonakriisist tugevalt pihta.
Äripäeva reklaamimüügi TOPi võitis Postimees Grupp, mille müügidirektori Taavi Lätti sõnul oldi eelmisel aastal valmis suuremaks kukkumiseks, kuna reklaamimüük sai koroonakriisist tugevalt pihta.
Fotod: varju hoidnud ERIALi niiditõmbajad astusid kohtu ette
Kohe algab Hoiu-laenuühistuga ERIAL seotud isikute kriminaalasjas esimene sisuline arutelu.
Kohe algab Hoiu-laenuühistuga ERIAL seotud isikute kriminaalasjas esimene sisuline arutelu.