Väinu Rozental • 5. detsember 1999 kell 22:00

Erakonna valimisraha kohukeste müügist

Samas on Halliktee krediidiinfo andmetel maksuametile 1. novembri seisuga võlgu 372 000 krooni. Üks Halliktee omanikke on Margus Kangur, kes juhib Pärnus piima kokkuostuga tegelevat firmat Kanpol.

Kanguri selgitusel on maksuametiga maksegraafik ja sellega probleeme pole. «Me oleme tänavu saanud juba 3 mln krooni kasumit,» ütleb Kangur.

Käibemaksukohuslane oli Halliktee eelmisel aastal vaid napilt kaks kuud ja suutis toota 18,9 mln kroonise käibe juures 51 011 krooni kahjumit.

Veel möödunud aasta mais asus praegu Pärnusse registreeritud firma Tallinnas aadressil Jõe tänav 5, kus asub kurikuulus ettevõte Divec.

Halliktee rikkus põhineb Kanguri sõnul Läti Karumsi ja enda tehtud kohukestel, milleks kohupiim ostetakse Tallinna Piimatööstusest ja glasuur Kalevist.

Lisaks Hallikteele on Keskerakonna suuremad toetajad veel ka OÜ Westrall 120 748 krooniga, OÜ Tomveld 118 000 krooniga ja OÜ Sanard Grupp 119 534 krooniga. Tomveldi taga peitub tuntud ärimees Toomas Kõuhkna, kuid näiteks Westrall pole isegi käibemaksukohuslane.

Keskerakonna juhatuse liige Peeter Kreitzberg ega tegevsekretär Olavi Iisrael ei oska midagi öelda suursponsori Halliktee kohta. «Arutasime eelarve küll juhatuses läbi, aga üksikasju teab Küllo Arjakas,» lausub Kreitzberg.

Keskerakonna peasekretär Küllo Arjakas ütleb, et ka Halliktee on seotud kalaärimees Toomas Kõuhknaga ning osaühingud Westrall ja Sanard Grupp Facio Grupiga, kes on Keskerakonda toetanud ka varem. «Ma täpselt ei oska neid seoseid selgitada, aga seotud nad igal juhul on,» kinnitab Arjakas. «Mul on ka raske öelda, miks nad otse erakonda ei toetanud. Majandusmeestel on oma kriteeriumid.»

Reformierakonna peasekretär Eero Tohver nendib, et erakondadel pole väga suuri võimalusi firmade tausta kontrollimiseks. «Kasutame selleks isiklikke tutvusi, kuid kindlasti pole võimalik, et praktiliselt olematu käibega firma eraldab erakonnale suure summa,» ütleb Tohver. Just nii juhtus kevadiste riigikogu valimiste ajal, kui riiulifirma R-Hooldus osutus Reformierakonna suursponsoriks 2,1 mln kroonise rahaeraldisega.

Isamaaliidu valimiseelarvet koostanud Tallinna abilinnapea Heiki Kivimaa nendib, et tegelikult on valimisaruannete esitamine praegusel kujul üsna mõttetu, kuna valimiskomisjonil pole kohustust neid analüüsida ega kontrollida. «Sellise aruande mõte ei saa olla ainult propagandistlik, aga praegu võib sinna kirja panna mida iganes,» märgib Kivimaa.

Üks suuremaid Keskerakonna rahastajaid on Flora Vara 400 000 krooniga, mille juht Elmar Kruusma toetas isiklikult erakonda 100 000 krooniga. Mõnevõrra üllatavaks teeb suure rahaeralduse asjaolu, et Kruusma on ise Koonderakonna liige ja kandideeris kohalikel valimistel Koonderakonna nimekirjas.

«Eks me kõik oleme natuke pettunud Koonderakonna reitingutes,» tunnistab Kruusma, kes põhjendab Keskerakonna toetamist sellega, et paljudele vanematele majandusinimestele tundus kunagine koalitsioon Keskerakonna ja Koonderakonna vahel päris hea.

Kruusmale meeldivad ka Reformierakonna vaated. «Hindan Reformierakonna pingutusi majanduskeskkonna parandamisel ja me oleksime kindlasti ka neile raha andnud, kui nad oleksid seda meie käest küsinud,» ütleb Kruusma.

Kohalike valimiste suursponsor on miljardär Endel Siff, kes firmade Logman Invest ja N-Terminal kaudu toetas Isamaaliitu kokku 400 000 krooniga. Samuti andis Siff Reformierakonnale 200 000 krooni ja Mõõdukatele 100 000 krooni.

Summade suurus näitab Siffi poliitilisi eelistusi. Tema hinnangul on Isamaaliit üks Eesti tõsiseltvõetavamaid erakondi. «Isamaaliitu oleme alati toetanud ja eks teeme seda ka edaspidi,» ütleb ta.

Otsest teenete osutamist ettevõtjad erakondadelt ei oota, küll muudab toetus poliitikud mõne firma suhtes sõbralikumaks. Seetõttu kipuvad riigihanke konkursse võitma ühed ja samad ettevõtted.

Viimaste valimiste aruannete põhjal võib järeldada, et ettevõtjad ei toeta enam ühte erakonda väga suure summaga või siis kõiki ühepalju, nagu seda riigikogu valimiste ajal tegi miljardär Aadu Luukas.

«Järelikult on need ettevõtted näinud neis erakondades endale sobiva maailmavaate elluviijaid,» ütleb Eero Tohver. «Tahaks loota, et hakatakse aru saama, et kõik ikka päris kõigiga valitsusi ei tee.»

Vt. ka tabelit: Suuremad rahastajad

Hetkel kuum