Toomas Truuverk • 8. veebruar 2000 kell 8:58

Eesti Pank ei nõustu Jüri Mõisa plaaniga keskpank likvideerida

Äsja Hongkongist naasnud Tallinna linnapea Jüri Mõis ütles tänase Postimehe usutluses, et tulevane Eesti Panga president peaks mõtlema võimalusele keskpanga tegevus lõpetada. Tuues näiteks Hongkongi, kus sarnase valuutasüsteemi juures keskpank puudub.

?Eestisse naastes lugesin, et Vahur Kraft kavatseb taas keskpanga presidendiks kandideerida. Uus keskpanga president peaks olema see, kes saaks ka aru, et need mitusada kõrgepalgalist inimest on hästi kasulik rakendada edaspidi erasektoris. Hongkongis ei ole näiteks keskpanka, ehkki seal on samasugune fikseeritud valuutasüsteem nagu Eestis?, ütles Mõis.

Eesti Panga infoosakonna asejuhataja Kaja Kell ütles ÄP Online?le teemat kommenteerides, et Eesti Pank on hämmastunud esitatud faktide ebatäpsuse osas. Kella sõnul on Hongkongis keskpanga funktsioone täitev institutsioon täiesti olemas. ?Hongkongi Monetary Authority?s töötab ca 520 inimest, mida on tunduvalt rohkem kui Eesti Pangas?, ütles Kell.

Kaja Kell lisas, et rääkides põhimõttest ei ole keskpanga kui institutsiooni kaotamine ühes euroopalikus riigis mõeldav. ?Euroopalik tava on hoida valitsuse ja keskpanga funktsioonid ehk siis päevapoliitilised majandusotsused ja pikema vaatega majanduspoliitilised otsused üksteisest lahus. Mulle ei meenu praegu ühtegi riiki kus keskpanga funktsioone täitvat institutsiooni ei oleks?, kommenteeris Kell.

Hansapanga üks asutajatest, hiljutine siseminister ja praegune Tallinna linnapea Mõis on saanud kuulsaks siseministrina alustatud politseinike koondamisega ja riiklike kulutusi taunivate seisukohavõttudega.

Hetkel kuum