Allan Soon • 21. september 2000 kell 13:40

Geenikonverents: ensüümide uurimine pani aluse Leedu biotehnoloogiatööstusele

Kaasaegsele biotehnoloogiatööstusele Leedus pandi alus 1975. aastal, kui rakendustehnoloogiainstituut alustas ensüümide uurimisega, ütles Vilniuse ülikooli biotehnoloogia instituudi juhtivteadur prof Arvydas Janulaitis tänasel geenikonverentsil.

Erastamise tulemusel on instituudi baasil moodustatud neli biotehnoloogiafirmat, kelle toodang on Janulaitise sõnul konkurentsivõimelised maailmaturul.. Näiteks Fermentases toodetud ensüüme müüakse üle 40 riigis. Janulaitise sõnul on Fermentas esimene omataoliste seas, kas sai ISO sertifikaadi. Fermentase tütarettevõtted tegutsevad Kanadas, Saksamaal ja USA-s. Fermentas osaleb geeniteraapia projektis.

Leedu farmaatsiafirmal AB Biofa valmib oktoobris uus, 20 miljonit USA dollarit maksev tehas. AB Biofa toodab inimproteiine, inimkasvuhormoone jms.

Hetkel kuum