Ülo Toomsalu • 4. oktoober 2000 kell 6:26

EVP hind tõusis eile 65 sendini

Nõudluse pidev suurenemine viis eile EVP hinna börsil 65 sendini, kuuga on hind kerkinud juba 15 sendi ehk ligi kolmandiku võrra, kirjutab Postimees.

Nõudluse suurenemine on seotud üha hoogustuva maaerastamisega. Rahandusministeeriumi andmeil on erastamisväärtpabereid seni väljastatud 13,95 miljardi EVP-krooni eest ja kasutusarvete jääk on vähenenud 1,997 miljardi EVPni.

Ministeeriumi finantsteenuste osakonna nõuniku Uku Hänni hinnangul väljastatakse veel kuni 2002. aasta 1. aprillini, mil lõpeb EVPde kasutustähtaeg, ligikaudu 0,3 miljardit EVPd.

EVPde arv on aasta algusega võrreldes kahanenud ligi poole miljardi krooni võrra, mis põhjustabki nende defitsiiti. Ka kasutusarvetel olevatele ja veel väljastatavatele EVPdele on müüdavate riigivaradega katet küllaga.

Hänni sõnul jälgib valitsus tähelepanelikult EVP hinnarallit ja teeb vastavalt sellele oma järgmised EVPsid puudutavad otsused. Hetkel on hinda tasakaalustavaks mehhanismiks metsamaa müük järelmaksuga.

Kõige enam kaotavad EVP kallinemisega need, kes alles nüüd asuvad väärtpabereid ostma sundüürnikele võimaldatava EVP-laenu katteks. Kevadega võrreldes peavad EVPde varumisega hiljaks jäänud maksma laenu tagasi ligi kaks korda rohkem.

Hetkel kuum