Ülo Toomsalu • 18. oktoober 2000 kell 6:17

Kontroll riigihangete üle võib nõrgeneda

Uus riigihangete seadus ei näe enam ette otsuseid kontrollivat vahekohust, mis annab ametnikele võimaluse valida riigihangete võitjad välja oma suva järgi, kirjutab Eesti Päevaleht.

'Uues riigihangete seaduses enam vahekohust ette nähtud ei ole,' ütles seaduse üks autoreid, majandusministeeriumi ametnik Tuulikki Laesson. Tema sõnul muudab vahekohtu kaotamine ning selle ülesannete jaotamine riigihangete ameti ning halduskohtute vahel ameti töö efektiivsemaks.

Sageli riigihankekonkurssidel osaleva mööblitootja Standard juhatuse esimehe Enn Veskimäe sõnul muudab uus seadus riigihangete tulemuste peale kaebamise mõttetuks, seega saavad ametnikuda otsuseid oma suva järgi langetada.

'Meil on uue seaduse järgi halduskohtusse pöördumine mõttetu,' märkis Veskimägi. 'Halduskohtuse käivad asjad suhteliselt aeglasemalt kui vahekohtus. Riigihankelepe võib juba ammu sõlmitud olla, kui halduskohtus alles istung toimub.'

Tallinna halduskohtu esinaine Tiiu Jervan ütles, et riigihangete vahekohtu kaotamine annab halduskohtunikele kindlasti tööd juurde. 'Kui palju täpsemalt, ei saa praegu öelda,' märkis Jervan. 'Paarinädalastest või kuuajalistest tähtaegadest ei saa esialgu juttu olla.'

Hetkel kuum