Ülo Toomsalu • 24. oktoober 2000 kell 6:27

Kunstnik põletas 20 000 krooni tuhaks

Kunstnik Ene-Liis Semper süütas laupäeval 'Rahakompassi' messil ligemale saja pealtvaataja silme all 20 000 krooni. Kas tegu oli honorariks saadud rahaga või olid kupüürid oskuslikult järele tehtud, pole seni selge, kirjutab SL Õhtuleht.

Tallinnas rahvusraamatukogus olnud messi lõpetamisel näitas Ene-Liis Semper oma uut videoinstallatsiooni. Seejärel rääkis ta installatsiooni maksumusest ning lisas, et sai esinemise eest 20 000 krooni. Lõpuks teatas ta, et kõike ei saa rahas mõõta, puistas 20 000 krooni kaussi ja pani põlema.

Tallinna Väärtpaberibörsi investorsuhete juhataja Eva Palu ei tea, kas Semper põletas pärisraha või koopiamasinal valmistatud kroone. Palu sõnul sai Semper performance"i eest 20 000 krooni honorari ja raha kanti tema pangakontole päev varem.

'Oi õudust! Väga jõhker tegu!' ehmatas Eesti Panga avalike suhete osakonna juhataja Kaia Kell. 'Ma ei tahaks siiski uskuda, et ta päris raha põletas,' lisas ta hetke pärast. Paljud riigid on võrdsustanud rahatähed riikliku sümboolikaga ja nende hävitamine või rikkumine toob kaasa karistuse.

Semper keeldus SL Õhtulehele ütlemast, kas ta põletas pärisraha või koopiamasinal tehtud kroone.

Hetkel kuum