10. november 2000 kell 8:45

FIEd saavad järgmisel aastal eriarve

Järgmisel nädalal esitavad Mõõdukad riigikogu menetlusse eelnõu, mis võimaldab füüsilisest isikust ettevõtjal (FIE) alates järgmisest aastast avada eriarve, millel olevat summat ei maksustata tulumaksuga.

Riigikogu Mõõdukate fraktsiooni liige Jaak-Hans Kuks ütles, et eriarve võimaldamist toetab rahandusministeerium ja see on kirjas ka valitsuse maksustrateegias. Seetõttu peaks eelnõu menetlemine minema ilma suuremate tõrgeteta, lausus Kuks.

Kuksi sõnade kohaselt vaieldakse praegu koalitsioonis eriarvega seotud tehniliste nüansside üle ja sellepärast on eelnõu esitamine ka veninud.

FIEdele eriarve võimaldamise idee kerkis päevakorrale seoses käesoleval aastal kehtima hakanud uue tulumaksuseadusega. Kui kõigi teiste ettevõtlusliikide puhul maksustatakse ettevõtlusest teenitav tulu ettevõttest välja viimisel, siis FIEde puhul taoline põhimõte ei kehti. Kui FIE ettevõtlusest saadud tulu kalendriaasta lõpuks ära ei kuluta, maksustatakse see nii tulu- kui ka sotsiaalmaksuga sõltumata sellest, kas seda tulevikus kasutatakse ettevõtluses või muuks tarbeks.

Eriarve loomise eesmärk on võimaldada FIE-l koguda maksuvabalt raha investeeringute tegemiseks. Eriarvel olev summa maksustatakse juhul, kui seda ei kasutata ettevõtlusega seotud kulude finantseerimiseks.

Hetkel kuum