Peep Sooman • 13. november 2000 kell 22:00

Tallinn müüb majavalitsused

Tallinna uue koalitsioonileppe kohaselt hakatakse arutama, kas kinnisvarahooldusfirmad müüa üksikult või pakettide kaupa. Esimene arutelu toimub reedel.

Rahva Valiku fraktsiooni esimees, Tallinna linnavolikogu liige Jevgeni Tomberg tunnistas, et koalitsioonileppesse lisatud majavalitsuste üksikult müügi võimalusega arvestamise punkt oli üks tingimus, tänu millele koalitsioon võimuvõitluses püsima jäi.

?Võimaluse korral tasub müüa ühekaupa, vajadusel ka 2-3kaupa,? ütles ta. Tombergi sõnul on ühekaupa kinnisvarahooldusfirmade müümine vajalik, et ei tekiks uut monopoli. Ta leidis, et need, kes soovivad osta ühte suurt ja edukat kinnisvarahooldusfirmat, ei peaks paketiga kaasa saama teisi kahjumis firmasid.

?Iga konkreetne situatsioon tuleb üksikult läbi vaadata,? sõnas ta. Tomberg kinnitas samas, et tema jutul pole käinud ühtegi ärimeest, kes sooviks mingit konkreetset majavalitsust osta. Ta lisas, et loodetavasti müüakse majavalitsused järgmise aasta jooksul.

Tallinna abilinnapea, isamaaliitlase Heiki Kivimaa sõnul kaitseb linnavalitsus koalitsiooni ees varem ettevalmistatud versiooni, et valitused müüdaks kolme paketina, igas paketis neli majavalitsust.

Tallinna linnavolikogu esimees Rein Voog lausus, et hetkel tal veel seisukohta pole, kas müüa valitsused eraldi või pakettidena. ?Kuulame ära mõlema poole argumendid,? kinnitas ta.

Kuna koalitsioonileppes on kirjas ?kaalume kinnisvarahooldusettevõtete erastamist ühekaupa,? siis pole kindel, kas Rahva Valikul õnnestub oma tahe läbi suruda.

7500 korterit hooldava Pae Kinnisvarahalduse ASi juhataja Aare Rannit ütles, et kogu kinnisvarahooldusfirmade müügiidee on vale.

?Kujutage, mis juhtub, milline hinnatõus tuleks, praegugi inimesed nutavad, et raha pole,? lausus Rannit. ?See oleks täielik kaos,? lisas ta. ?Esialgu võiks proovida müüa mõne väiksema ja vaadata umbes aasta, mis juhtub,? leidis ta. ?Paar kuud tagasi pani linn ametisse direktori, kes peaks tegelema elamumajandusega, kujutad ette, ta pole siin ennast isegi tutvustamas käinud, ma ei tea isegi tema nime.?

Ranniti sõnul tegelikult linnaelanike probleemid kedagi ei huvita. ?Meie käest pole keegi midagi küsinud, lihtsalt on öeldud, et müüme teid maha ja kõik,? ütles Rannit.

ASi Kristiine Kinnisvarahaldus juhatuse liige Margus Pettai leidis, et majavalitsuste müük on õige samm, sest siis lõpeks juhtide või poliitikute isiklikest huvidest lähtuvad ärakasutamised elamumajanduses.

?Ühekaupa müügiga lõikab aga linn endale näppu,? sõnas Pettai. ?Kui ostetakse paketina, siis on suurem vastutus,? lisas ta.

Kinnisvarafirma Ober Haus tegevdirektori Hindrek Leppsalu sõnul ei tohiks majavalitsuste müügiga mingit hinnatõusu kaasneda. ?Lõpevad ainult arusaamatused, miks kõik maksavad igakuist remonditasu, kuid osa maju on remontimata,? ütles ta.

Mitmeid linnaosades tegutsevaid hooldusfirmasid on ajakirjanduses pidevalt süüdistatud raha kantimises.

Enamlevinud petuskeemiks peetakse juhtkonna kontrolli all olevatele firmadele tellimuste kätte mängimist, mille eest viimased küsivad pärast tellimuse rahuldamist märksa kõrgemat hinda, kui konkurendid esialgu pakkusid.

Hetkel kuum