Ülo Toomsalu • 14. november 2000 kell 6:10

Rootsi teadlased nõuavad Estonia uut uurimist

Kaks Rootsi tehnikaülikooli jõudsid üksteisest sõltumatult järeldusele, et Estonia laevahuku põhjuseid on vaja täiendavalt uurida, kirjutab Eesti Päevaleht.

Götegorgis asuv Chalmersi tehnikaülikool ja Stockholmi kuninglik tehnikaülikool on seisukohal, et Estonia hukku uurinud rahvusvaheline komisjon pole käsitlenud mitut olulist katastroofiga seotud asjaolu, kirjutas Rootsi ajaleht Dagens Nyheter eile.

Ülikoolid ja Rootsi riiklik katsetuskoda ning riiklik laevahukukomisjon tegid Rootsi valitsusele ettepaneku algatada katastroofi uus uurimine.

Chalmersi ülikooli merenduse konstruktsioonitehnika professori Anders Ulfvarssoni sõnul on rahvusvahelise uurimiskomisjoni lõppraportist välja jäänud olulised osad, mis seab kahtluse alla kogu uurimise usaldusväärsuse.

'Ei saa välistada, et vesi tuli laeva enne, kui visiir ära kukkus ja vesi võis sisse tulla ka laeva keres olevast august,' ütles Ulfvarsson.

Estonia katastroofi uurimise rahvusvahelises komisjonis osalenud Tallinna tehnikaülikooli mehhaanikainstituudi direktor professor Jaan Metsaveer kahtlustab Rootsi teadlasi huvis teenida uue komisjoni loomisest 'suurt raha'.

Hetkel kuum