• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Mugavus maksab liiga palju

  Ergonoomiline mööbel on selline, mida inimene saab ise vastavalt oma vajadustele reguleerida ? kas mehhaaniliselt või elektri abil.
  Ergonoomilise töölaua miinimumnõudeks on monitori- ning laua tasapinna kõrguse reguleerimise võimalus. Istetöökohana mõeldud laua kõrgust saab muuta reguleeritavate laujalgade abil, tavaliselt 10?12 cm ulatuses. Lisaks on hea, kui sättida saab ka monitori kallet.
  Erinevad tootjad pakuvad ergonoomilisi töölaudu, mis on tavalise neljakandilise lauaplaadiga kui ka selliseid, millele on disainitud kaar, kuhu inimene saab nö ?sisse sõita?. Sõltuvalt mudelist saab lisada ka erinevaid abilauaplaate, ergonoomilisi jalatugesid klaviatuurialuseid, jmt.
  Martela mööblit müüva ASi Datel projektijuht Tiina Tarma selgitab, et ergonoomiline töökoht ei tähenda ainult ergonoomilist töölauda, selle juurde kuulub kindlasti ka töötool. Olenevalt töökohast võiksid laual olla näiteks ka rattad, mis laseksid teda vajadusel teise kohta lükata,? mainib Tiina Tarma.
  Kui ergonoomilise töölaua hind algab Datelis 7000 kroonist, siis väga lihtsa kontorilaua võib saada isegi 2000 krooni eest. Hinnast rääkides nendib Tarma, et disain ja ergonoomia on seotud ? mida rohkem on tähelepanu pööratud tootearendusele, seda kallim on toode.
  ASi Thulema arendusjuht Margus Proos ütleb, et viimasel ajal nõutakse rohkem just monitori aluse kõrguse ja kalde reguleerimise võimalust. Samas mainib ta, et ergonoomilisi töölaudu müüakse enamasti just välismaale, kuna kõrge hinna tõttu ostavad eestlased neid veel vähe. Margus Proosi sõnul maksab ergonoomilise töölaua juures kõige enam just metallkarkass, mehhanismid, mis laua reguleerimist lubavad, mitte niivõrd lauaplaat ja selle materjal. Thulema pakub näiteks ergonoomilist Thor sarja, mille töötasapindade kõrgust saab 10 sentimeetrise amplituudiga reguleerida.
  Ka Isku Mööbli ASi projektijuht Ivar Ots nendib, et Eestis on kontorimööbli ostmisel määravaks teguriks veel raha, seega eelistatakse enam tavalist, reguleerimisvõimaluseta kontorilauda. Isku pakub näiteks ergonoomilist sarja Matrix, mille lauajalgade kõrgust saab reguleerida 68?76 cm vahemikus, ka monitori aluse saab enda jaoks parajaks sättida ? reguleerida saab nii kallet kui kõrgust.
  AS Wermo pakub Gadise seerias lihtsamaid laudu, kus saab reguleerida ainult jalgade kõrgust (kuni 5 cm). Maxi seerias on reguleeritav ka kuvari alus. Wermo Tallinna mööblisalongi juhataja Aet Uusna nendib, et jalgade reguleerimise võimalus on oluline ka seetõttu, et sageli on põrandad büroodes ebatasased.
  Kontorimööbli müüjad pakuvad lisaks mehhaaniliselt reguleeritavatele laudadele ka elektriliselt seatavaid. Sellise laua taga saab töötada nii istudes kui ka püsti seistes, mistõttu on see eriti sobiv lahendus näiteks arhitektidele. Isku Mööbli ASi projektijuht Ivar Ots ütleb, et kuigi huvi on elektriliselt reguleeritavate laudade vastu suur, siis maha müüa on neid väga raske ? hea, kui ühe kuuga müüakse üks laud. Tema sõnu kinnitavad ka teised kontorimööbli müüjad. Margus Proos Thulemast räägib, et sageli taandub elektriliselt reguleeritava laua ostuhuvi hoopis mehaaniliselt sätitava laua kõige odavamale variandile. Seega on elektriliselt reguleeritav töölaud praegu kindlasti eksklusiivne toode.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Erkki Kubber: kas järgmised ükssarvikud võiksid olla miljardilise väärtuse asemel hoopis miljardi inimese aitajad?
Mis oleks, kui hakkaks ükssarvikuks nimetama hoopis ettevõtet, mis suudab positiivselt mõjutada miljardit inimest või hoopis istutada miljard puud, küsib Sotsiaalsete Ettevõtete Võrgustiku juhatuse liige Erkki Kubber.
Mis oleks, kui hakkaks ükssarvikuks nimetama hoopis ettevõtet, mis suudab positiivselt mõjutada miljardit inimest või hoopis istutada miljard puud, küsib Sotsiaalsete Ettevõtete Võrgustiku juhatuse liige Erkki Kubber.
USA väikeinvestorid tervitasid Trumpi SPACi vaimustusega
Donald Trumpi meediafirmat börsile vahendava firmaostufirma (SPAC) aktsia on Nasdaqil juba neljakordistunud ja saanud rohkem ostuordereid kui mistahes muu väärtpaber.
Donald Trumpi meediafirmat börsile vahendava firmaostufirma (SPAC) aktsia on Nasdaqil juba neljakordistunud ja saanud rohkem ostuordereid kui mistahes muu väärtpaber.
Raadiohommikus: olukord Lätis, Chemi-Pharmi uus tehas ja kõige edukamad turundajad
Reedeses raadiohommikus räägime värske turunduse TOPi võitjatega: külas on kommunikatsioonibüroo Powerhouse juht Janek Mäggi, reklaamiagentuuri Tank omanik Joel Volkov, meediaagentuuri Httpool Eesti juht Kerttu Talvik ja Postimees Grupi juht Toomas Tiivel.
Reedeses raadiohommikus räägime värske turunduse TOPi võitjatega: külas on kommunikatsioonibüroo Powerhouse juht Janek Mäggi, reklaamiagentuuri Tank omanik Joel Volkov, meediaagentuuri Httpool Eesti juht Kerttu Talvik ja Postimees Grupi juht Toomas Tiivel.
Videopilt: Enefit Green alustab börsil kauplemist
Täna kell 10 algab Tallinna börsil Enefit Greeni aktsiatega kauplemine, mille puhul toimub pidulik börsikella löömine Energia avastuskeskuses.
Täna kell 10 algab Tallinna börsil Enefit Greeni aktsiatega kauplemine, mille puhul toimub pidulik börsikella löömine Energia avastuskeskuses.