Artikkel
 • Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Mugavus maksab liiga palju

  Ergonoomiline mööbel on selline, mida inimene saab ise vastavalt oma vajadustele reguleerida ? kas mehhaaniliselt või elektri abil.
  Ergonoomilise töölaua miinimumnõudeks on monitori- ning laua tasapinna kõrguse reguleerimise võimalus. Istetöökohana mõeldud laua kõrgust saab muuta reguleeritavate laujalgade abil, tavaliselt 10?12 cm ulatuses. Lisaks on hea, kui sättida saab ka monitori kallet.
  Erinevad tootjad pakuvad ergonoomilisi töölaudu, mis on tavalise neljakandilise lauaplaadiga kui ka selliseid, millele on disainitud kaar, kuhu inimene saab nö ?sisse sõita?. Sõltuvalt mudelist saab lisada ka erinevaid abilauaplaate, ergonoomilisi jalatugesid klaviatuurialuseid, jmt.
  Martela mööblit müüva ASi Datel projektijuht Tiina Tarma selgitab, et ergonoomiline töökoht ei tähenda ainult ergonoomilist töölauda, selle juurde kuulub kindlasti ka töötool. Olenevalt töökohast võiksid laual olla näiteks ka rattad, mis laseksid teda vajadusel teise kohta lükata,? mainib Tiina Tarma.
  Kui ergonoomilise töölaua hind algab Datelis 7000 kroonist, siis väga lihtsa kontorilaua võib saada isegi 2000 krooni eest. Hinnast rääkides nendib Tarma, et disain ja ergonoomia on seotud ? mida rohkem on tähelepanu pööratud tootearendusele, seda kallim on toode.
  ASi Thulema arendusjuht Margus Proos ütleb, et viimasel ajal nõutakse rohkem just monitori aluse kõrguse ja kalde reguleerimise võimalust. Samas mainib ta, et ergonoomilisi töölaudu müüakse enamasti just välismaale, kuna kõrge hinna tõttu ostavad eestlased neid veel vähe. Margus Proosi sõnul maksab ergonoomilise töölaua juures kõige enam just metallkarkass, mehhanismid, mis laua reguleerimist lubavad, mitte niivõrd lauaplaat ja selle materjal. Thulema pakub näiteks ergonoomilist Thor sarja, mille töötasapindade kõrgust saab 10 sentimeetrise amplituudiga reguleerida.
  Ka Isku Mööbli ASi projektijuht Ivar Ots nendib, et Eestis on kontorimööbli ostmisel määravaks teguriks veel raha, seega eelistatakse enam tavalist, reguleerimisvõimaluseta kontorilauda. Isku pakub näiteks ergonoomilist sarja Matrix, mille lauajalgade kõrgust saab reguleerida 68?76 cm vahemikus, ka monitori aluse saab enda jaoks parajaks sättida ? reguleerida saab nii kallet kui kõrgust.
  AS Wermo pakub Gadise seerias lihtsamaid laudu, kus saab reguleerida ainult jalgade kõrgust (kuni 5 cm). Maxi seerias on reguleeritav ka kuvari alus. Wermo Tallinna mööblisalongi juhataja Aet Uusna nendib, et jalgade reguleerimise võimalus on oluline ka seetõttu, et sageli on põrandad büroodes ebatasased.
  Kontorimööbli müüjad pakuvad lisaks mehhaaniliselt reguleeritavatele laudadele ka elektriliselt seatavaid. Sellise laua taga saab töötada nii istudes kui ka püsti seistes, mistõttu on see eriti sobiv lahendus näiteks arhitektidele. Isku Mööbli ASi projektijuht Ivar Ots ütleb, et kuigi huvi on elektriliselt reguleeritavate laudade vastu suur, siis maha müüa on neid väga raske ? hea, kui ühe kuuga müüakse üks laud. Tema sõnu kinnitavad ka teised kontorimööbli müüjad. Margus Proos Thulemast räägib, et sageli taandub elektriliselt reguleeritava laua ostuhuvi hoopis mehaaniliselt sätitava laua kõige odavamale variandile. Seega on elektriliselt reguleeritav töölaud praegu kindlasti eksklusiivne toode.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Olulisemad lood

Ootamatult sügav majanduslangus paneb prognoose ümber tegema
Euroopa Liidu kõige sügavam majanduslangus Eestis ületas analüütikute kartusi ning paneb ümber hindama ka lähiaja prognoose, kuid paar kummalist näitajat annab alust arvata, et äkki korrigeeritakse SKP numbrit tulevikus ülespoole.
Euroopa Liidu kõige sügavam majanduslangus Eestis ületas analüütikute kartusi ning paneb ümber hindama ka lähiaja prognoose, kuid paar kummalist näitajat annab alust arvata, et äkki korrigeeritakse SKP numbrit tulevikus ülespoole.
Karl-Eduard Salumäe: kasutatud autode turg on nagu mingi kentaur
Mis iganes põhjustel paistab visalt kaduma siinse ostjaskonna valmidus kahtlastele autoärikatele raha tassida, kirjutab Äripäeva arvamustoimetaja Karl-Eduard Salumäe.
Mis iganes põhjustel paistab visalt kaduma siinse ostjaskonna valmidus kahtlastele autoärikatele raha tassida, kirjutab Äripäeva arvamustoimetaja Karl-Eduard Salumäe.
USA aktsiaturud sattusid hea töötururaporti peale segadusse
USA aktsiaturud sulgusid eri suundades ja andsid segaseid signaale pärast värsket töötururaportit, mille kohaselt on tööpuudus endiselt ülimadal ja uusi töötajaid palgatakse prognoositust enam.
USA aktsiaturud sulgusid eri suundades ja andsid segaseid signaale pärast värsket töötururaportit, mille kohaselt on tööpuudus endiselt ülimadal ja uusi töötajaid palgatakse prognoositust enam.
Reaalajas börsiinfo
Suures kahjumis Operaili kaubaveod on tänavu vähenenud poole võrra
Riigile kuuluva raudteevedude ettevõtte Operail kaubamahud on Vene sõja tõttu kokku kuivanud ning kasumi asemel vaatab esimese 9 kuu tulemustest vastu 3,5 miljoni euro suurune kahjum.
Riigile kuuluva raudteevedude ettevõtte Operail kaubamahud on Vene sõja tõttu kokku kuivanud ning kasumi asemel vaatab esimese 9 kuu tulemustest vastu 3,5 miljoni euro suurune kahjum.
Juhtide piiratud aeg teeb värbamise kalliks
Värbaja saab sobivate kandidaatide otsimisel ära teha küll palju tehnilist tööd, kuid ka juhtide panustatud aeg on oluline ja see teeb värbamise kalliks, rääkis Grant Thorntoni personaliteenuste juhtiv nõustaja Airi Neemre saates “Kasvukursil”.
Värbaja saab sobivate kandidaatide otsimisel ära teha küll palju tehnilist tööd, kuid ka juhtide panustatud aeg on oluline ja see teeb värbamise kalliks, rääkis Grant Thorntoni personaliteenuste juhtiv nõustaja Airi Neemre saates “Kasvukursil”.
Head uudised tulevad Zaporižžjast: Vene väed taanduvad
Sõda Lõuna-Ukrainas koondub sealsetele maanteedele, Donetskis käivad tihedad lahingud Bahmuti pärast ning Zaporižžja oblastis on Vene väed sunnitud taganema.
Sõda Lõuna-Ukrainas koondub sealsetele maanteedele, Donetskis käivad tihedad lahingud Bahmuti pärast ning Zaporižžja oblastis on Vene väed sunnitud taganema.
Head uudised tulevad Zaporižžjast: Vene väed taanduvad
Sõda Lõuna-Ukrainas koondub sealsetele maanteedele, Donetskis käivad tihedad lahingud Bahmuti pärast ning Zaporižžja oblastis on Vene väed sunnitud taganema.
Sõda Lõuna-Ukrainas koondub sealsetele maanteedele, Donetskis käivad tihedad lahingud Bahmuti pärast ning Zaporižžja oblastis on Vene väed sunnitud taganema.

Olulisemad lood

Raadiohommikus börsiralli, Ajujaht ja küberrünnakute tõrjumine
Äripäeva raadio reedeses hommikuprogrammis räägime maailma börsidel toimunud rallist, seda põhjustanud USA Föderaalreservi juhi Jerome Powelli sõnavõtust ning aktsiaturgude edasisest väljavaatest. LHV maakler Martin Uutman jagab muljeid ka äsja välja tulnud raamatust “Kauplemise voog”.
Äripäeva raadio reedeses hommikuprogrammis räägime maailma börsidel toimunud rallist, seda põhjustanud USA Föderaalreservi juhi Jerome Powelli sõnavõtust ning aktsiaturgude edasisest väljavaatest. LHV maakler Martin Uutman jagab muljeid ka äsja välja tulnud raamatust “Kauplemise voog”.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.