Ülo Toomsalu • 12. detsember 2000 kell 6:13

Süümevannet hakkab asendama ametivanne

Võimuliit plaanib, et riigi- või omavalitsuse asutustesse tööle minejad peavad tulevikus andma kirjaliku ametivande, mille tekstis tuleb muu hulgas kinnitada KGB-koostöö puudumist, kirjutab Postimees.

Ametivande seaduseelnõu kirjutamisel töötavad koos Isamaaliit ja siseministeerium. Osalt lasuks ametnike ametivandel sama ülesanne, mida 2000. aasta lõpuni peab täitma tippametnikelt ja eri tasandi rahvasaadikutelt nõutav süümevanne - riigivõimust tuleb eemal hoida minevikus repressiivorganitega koostööd teinud inimesed.

?Loodame, et eelnõu jõuab riigikogusse veel sel aastal,? ütles eile siseminister Tarmo Loodus. Tema sõnul on tegemist Isamaaliidu saadikute eelnõuga, mille koostamisel siseministeerium on konsultandi rollis.

1992. aastal põhiseaduse rakendusseadusega määratud süümevande 8aastase tähtaja pikendamine nõuaks rahvahääletust, mida pole otstarbekas korraldada, kinnitas justiitsminister Märt Rask.

Hetkel kuum