Äripäeva 2000. aasta prognoos

Aivar Hundimägi 18. jaanuar 2001, 00:00

Äripäev avaldab oma majandusprognoosi juba kolmandat aastat. Hinnates möödunud aasta alguses avaldatud prognoosi (vt ÄP 07.01.2000.) on põhjust rahuloluks.

Ennustasime 2000. aasta majanduskasvuks 6?8 protsenti. Nii suur vahemik oli tingitud sellest, et me ei osanud hinnata uue tulumaksuseaduse mõju. Olime kindlad, et majandus kasvab vähemalt 6 protsenti. Samas avaldasime arvamust, et tänu tulumaksureformile võib majanduskasv suureneda tehnilistest põhjustest tingituna kuni 2 protsenti, sest ettevõtete tegevus muutub läbipaistvamaks ja kaob kasumi varjamise põhjus. Kuigi lõplikke numbreid ei ole avaldatud, võib juba üsna kindlalt väita, et 2000. aasta majanduskasv jääb 6,5?7,5% vahemikku.

Üsna täpselt suutsime ennustada ka keskmise palga ning tarbijahinnaindeksi (THI) muutust ? vastavalt 10% ja 5%. Meie ootused, et keskmine palk tõuseb 2000. aastal 4850 kroonini, tekitas aasta tagasi kõige enam vastukajasid. 10 protsendi suurust palgakasvu peeti Eestile liiga kiireks ja ohtlikuks.

Äripäeva tõsiseim möödapanek on seotud aktsiahindadega. Olime Eesti aktsiaturu suhtes ligia optimistlikud, oodates Äripäeva indeksi 70% suurust tõusu. Tegelikult kerkis indeks 24%. Kokku lõpetas id möödunud aastal plusspoolel ainult kuue riigi aktsiaturud. Eesti oma 24 protsendi suuruse tõusuga jäi selles pingereas Hiina järel teiseks.

Kõige suurema üllatuse pakkus Äripäevale ekspordimahtude kiire kasvutempo. Ootasime ekspordi elavnemist aga ei uskunud, et see saab olema üle 40%. Eesti ettevõtjate edu möödunud aastal on üks põhjus, miks usume, et 2001. aasta tuleb Eesti majandusele edukam.

  • Majanduskasv 6?8%

  • THI muutus 5%

  • Keskmise palga kasv 10%

  • Jooksevkonto defitsiit 7?8% SKTst

  • Äripäeva indeks aasta lõpus 550 punkti

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
25. November 2011, 11:02

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris Hetkel eetris

Äripäeva raadio viimased saated

Kõiki viimased raadio saated
Otsi:

Ava täpsem otsing