Miljonivõlad Bergmanni vastu vaidlustati

Sulev Oll 29. jaanuar 2001, 00:00

Miljoninõuded Bergmanni vastu vaidlustas reedel toimunud võlausaldajate koosolekul välismaal registreeritud Norton Corporation, keda esindas advokaat Jüri Leppik.

Norton Corporationi üle 6 miljoni kroonise nõude vaidlustas omakorda pankrotis olev ERA Pank, kes on suurima, 173 miljoni kroonise nõude omanik. ERA Liisingu, nagu ka pankrotis oleva Polaris Elu nõue Bergmanni vastu on 52 miljonit krooni. Samuti pankrotis oleva Polaris Vara võlanõue ulatub 42 miljoni kroonini.

?Asjade edasine käik oleneb võlausaldajatest,? sõnas pankrotihaldur Siim Nõmmoja. ?Neil on võimalik kohtus nõuda vaidlustatud nõude tunnustamist.?

Samas on pankrotistunud Andres Bergmann Nõmmoja andmetel peaaegu varatu ja võlausaldajate ainus lootus mingi osa kokku 341 miljoni krooni suurusest võlast tagasi saada on nõuete esitamine kolmandate isikute vastu. ?Oleme seda võimalust pankrotitoimkonnaga arutanud,? ütles Nõmmoja.

Teine võimalus on halduri sõnul üritada leida veel mingit vara, kuid see on vähetõenäoline. ?Kõik lennukid, kaatrid, jahid ja majad, mida Andres Bergmanniga seostatud on, pole kuulunud temale kui eraisikule,? kinnitas pankrotihaldur. Mootorsaangi, mida kolme tulirelva kõrval on loetud Andres Bergmanni ainsaks varaks, kuulub väidetavalt Saaremaa suurärimehele Vjat?eslav Leedole.

?Ostsin selle saani aastaid tagasi,? kinnitas Leedo. ?Millal täpselt, ei mäleta enam, sest see oli küllalt ammu.? Leedo kinnitusel on tal olemas ka saani ostuleping. Registrist, kus saan võiks Bergmanni nimel arvel olla, ta ei teadnud. Siim Nõmmoja sõnul pole saani küsimus siiski üheselt otsustatud. ?See nõuab põhjalikku uurimist,? sõnas ta.

Veel omab Bergmann revolvrit ja kaht jahirelva, viimaseid on aga oma 100 000kroonise võlanõude tagatisena nimetanud Aavo Kaal, ainus eraisik, kes omab nõuet Andres Bergmanni vastu.

Pankrotihalduri väitel pole Bergmanni ja Kaalu vahelise 100 000kroonise laenulepingu näol tegemist siiski pandilepinguga ja seetõttu ei kuulu Kaalu nõue mitte esimesse, vaid viiendasse rahuldamisjärku. ?Pantida relvi ei saagi, relvaseadus ei luba,? kinnitas politseiameti pressiesindaja Aet Truu. Tulirelvad ise on hetkel hoiul Tallinna politseiprefektuuris.

Bergmannile 100 000 krooni laenanud Kaalu nimetab mitu allikat mehena, kes töötas Bergmanni autojuhina. ?Ka mina olen kuulnud autojuhi-teemalisi jutte, kuid ei oska neid kommenteerida,? sõnas pankrotihaldur Siim Nõmmoja.

Bergmanni kui eraisiku võlgnikest hoopis suuremad lootused on ERA Panga võlausaldajatel. Panga pankrotihalduri Jaak Annuse sõnul on praegu võimalik, et võlausaldajate nõuded ERA Panga vastu rahuldatakse veerandi ulatuses. ?Protsent võib olla isegi kõrgem,? ütles Annus.

Teistest võlausaldajatest suurem on Hüvitusfondi nõude rahuldamise protsent, sest pandiga tagatud nõude omanikuna saab ta kogu raha, mis laekub ERA Panga peahoone müügist. ?Hüvitusfondi nõude ülejäänud osa rahuldatakse teistega võrdsetel alustel,? ütles Annus.

Paljuski sõltub nõuete rahuldamine sellest, kuidas kulgeb kohtuvaidluste lahendamine nende nõuete suhtes, mille suhtes taotlevad võlausaldaja staatust Andres Bergmanniga seotud äriühingud.

Nimetatud vaidluste tulemus võib selguda aga alles riigikohtu lahenditega. ?Kui nõudeid tuleb juurde, on nõuete rahuldamise protsendid hoopis väiksemad,? sõnas Annus. Tunnustatud nõudeid ERA Panga vastu on hetkel umbes 320 miljoni krooni ulatuses.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
06. December 2011, 19:34

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris Hetkel eetris

Äripäeva raadio viimased saated

Kõiki viimased raadio saated
Otsi:

Ava täpsem otsing