Soomlastele meeldib Puurmanis suitsutatud puit

Inno Tähismaa 31. jaanuar 2001, 19:20

Soomlastele meeldib puit, mida termotöödeldakse ehk suitsutatakse ainsana Baltimaades Jõgevamaal OÜ Eesti Ekopuu ahjudes, kirjutab homne ajaleht Vooremaa.

Esimene ahjutäis termotöödeldud puitu tuli ahjust välja jaanipäeval poolteist aastat tagasi. Ekopuu juhatuse esimehe Einar Saare andmetel töödeldi niiviisi eelmisel aastal keskmiselt 160 tihumeetrit materjali kuus. Üle 95% toodangust eksporditi Soome.

OÜ Puurmani Puit, mille juht on samuti Saar, lõikas eelmisel aastal saekaatris 160-180 tihumeetrit saematerjali kuus. Tööl on ka üks tisler, kes valmistab tellimuste alusel klientidele uksi ja aknaid. Kaks firmat kokku annavad tööd kuuele põhikohaga töötavale inimesele. Mõlemad firmad asuvad endise Kalinini-nimelise Tallinna Elektroonikatehase Puurmani tsehhi territooriumil.

?Kuus aastat lõikasime saematerjali ja müüsime seda Soome. Vene puit lõi aga hinnad alla ja nõnda ei olnud enam võimalik seda tööd edasi teha. Mais kaks aastat tagasi saigi termotöötlusega alustatud. Oleme sel alal Eestis ja kogu Baltikumis ainukesed. Põhitoodangu teeme haavast, kuid kasutame veel kaske ja isegi leppa,? kommenteeris tootmist Einar Saar.

Ettevõtet varustavad toormaterjalidega OÜ Bernstol ja OÜ A-Serv Tartust. Viimane hööveldab termotöödeldud materjali ja osutab muid teenuseid. Termotöötlemise jaoks ostetakse oksavaba lauda olenevalt kvaliteedist hinnaga 3200-4200 krooni tihumeeter.

?Laua ostmisel on see eelis, et ostan, mida tahan. Palgilõikamise korral jäävad alles jäägid,? rääkis Einar Saar. Termotöödeldud ja hööveldatud 28 mm paksusega ja 95 mm laia saunalavalaua jooksev meeter maksab Eestis 30-35 krooni. Soomes on selle hind tunduvalt kõrgem.

Ahju pannakse korraga olenevalt materjalist 56 tihumeetrit tooteid. Termotöötlus koos jahutusega kestab kuni 24 tundi. Kuuma on ahjus üle 200 kraadi. Tervet tehnoloogiat juhib arvuti, inimene ainult vaatleb.

Termotöödeldud puit on ka seest ühtlase pruunika värvusega. See on ka ilma lakkimata ja õlitamata ilus ja kasutamiskõlblik. Termotöötlemine muudab puidu omadusi ja tõstab selle pindtugevust ning jäikust. Praktiliselt on tegu surnud puiduga, mida ei pure isegi kahjurid. See ei kahane kuivamisel ega ima vett. Sellist puitu kasutatakse parketitööstuses, saunalavade tegemisel, seinapaneeli materjalina ja välisvoodrilaudadena. Samuti valmistatakse neist paadisildu.

?Lõppeesmärgiks on, et meilt hakkaks välja minema hööveldatud laud, ja seda otse kauplustele. Perspektiivis on üles panna täisautomaatne puidukuivati ja teine, täisautomaatikal töötav termotöötlusahi. Sel juhul on juurde vaja palgata ainult üks elektroonik,? kommenteeris Einar Saar. Ta lisas, et õigem on osta kalleid kui odavaid ja palju lisatööjõudu nõudvaid masinaid.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
10. November 2009, 00:00
Otsi:

Ava täpsem otsing