Ülo Toomsalu • 20. märts 2001 kell 6:13

Kollist jagas 1,3 miljonit oma firmale

Kodakondsus- ja migratsiooniameti endist peadirektorit Andres Kollistit ähvardab korruptsioonisüüdistus, sest migratsioonifondi juhatuse esimehena välja laenatud 1,8 miljonist kroonist laekus hiljem enamik tema osalusega firmale, kirjutab Eesti Päevaleht.

Vaid päev pärast seda, kui Andres Kollist oli migratsioonifondi juhatuse esimehena andnud OÜ-le Regionaalkapital Maa Vara 1,8 miljonit krooni laenu, laenas viimane 370 000 krooni edasi firmale OÜ Bivorek. Kolme kuu jooksul laenas Maa Vara veel kahel korral Bivorekile ning kokku jõudis firma kontole laenudena 1,3 miljonit krooni.

Pärnu maakohtus asuvast Bivoreki registritoimikust selgub, et Andres Kollist oli koos Peeter Ilusaga Bivoreki osanik.

?Mina olen olnud Bivoreki osanik vist ühe päeva, aga ammu enne seda laenu,? sõnas Andres Kollist. ?Võib-olla olin osanik ka kauem, näiteks mingi kuu või... Osanikuks olemine oli lihtsalt üks pime juhus ja ma loobusin tegelikult kodakondsus- ja migratsiooniameti peadirektorina igasugustest osalustest erafirmades.?

Kollisti väitel ei ole mingit alust teda korruptsioonis süüdistada. ?Korruptsiooni ei saa siin küll kuidagi olla,? väitis ta.

Kollist ei soovinud öelda, kes olid Bivoreki tollased juhid. ?Ma ei tahaks neid nimesid nimetada ja hakata teisi inimesi sisse vedama,? sõnas ta.

Eesti Päevalehe andmeil kuulus Bivoreki juhatuse liige Peeter Ilus laenuandmise ajal ka Maa Vara juhatusse. Kollistiga sidusid Ilusat sidemed ka firma Inge AS kaudu.

Siseminister Tarmo Loodus pöördus eile kaitsepolitseisse kahtlusega, et sihtasutus Eesti Migratsioonifond on andnud 1,8 miljonit krooni laenu ebaseaduslikult. Regionaalkapital Maa Vara pole laenu seni tagasi maksnud.

Migratsioonifondi juhatuse esimees Allan Lahi ütles, et Kollistil polnud õigus fondi nõukogust mööda minnes laenu anda ja sellist lepingut sõlmida.

Hetkel kuum