Kaivo Kopli • 15. aprill 2001 kell 22:00

Pankade juhtkonnad muutuste käes

Kinnitamata andmetel läheb praegune Hansapank Eesti juhatuse esimees Raul Parusk Leetu sealse Hansabankase ja Taupomasis Bankase ühendamist juhtima. Paruski Leetu minekust oli juttu juba mitme kuu eest, enne kui erastamiskõnelused seal takerdusid ja seoses Rootsi omanikpankade ühinemisteatega vahepeal ka seiskusid.

Paruski lahkudes saab tema mantlipärijaks endine Tallinna Kaubamaja direktor Andres Liinat. Liinat siiski ei kinnita Eesti Hansapanga juhi kohale asumist. ?Ma ei saa kinnitada, seda kommenteerib ainult Hansapank. Ei ütle, kas see on tõde või vale,? ütles Liinat, kelle tööleping Tallinna Kaubamajas lõppes 10. aprillil. Ta lisas, et küllap avaneb tal võimalus Hansapangas asju paremaks teha.

Hansapanga turundus- ja suhtekorraldusdirektor Kristi Liiva ei soostunud rääkima muudatustest juhtkonnas. ?Ma jään varem öeldu juurde ? läbirääkimised Liinatiga käivad, kuid millisele kohale ta Hansapangas asub, see selgub aprilli lõpuks. Praegu on veel vara kommenteerida,? ütles Liiva.

Küsimusele, kas Parusk asub tööle Leedus, vastas Liiva: ?Kuivõrd uudis, et Leedu valitsus kiitis põhimõtteliselt heaks erastamislepingu sisu, on iseenesest veel üsna värske, siis pean ütlema, et enne me ei kommenteeri mingisuguseid konkreetsemaid samme, kui on käed sellel lepingul all.? Ta lisas, et niikaua, kuni ostumüügileping pole sõlmitud, ei kommenteerita ka muudatusi Hansapanga juhtkonnas seoses Leedu panga omandamisega.

Ühispanga president Ain Haschmidt püsib küll kõikidest kuuldustest ja suurtest kahjumitest hoolimata nagu raudnael ametis juba 1992. aasta lõpust ehk panga loomisest saadik, kuid Ühispangagi juhtkonnas on toimumas muudatused. Hiljuti lahkus rootslasest finantsdirektor Johan Lindh, kes suve hakul asub tööle Ühispanga omaniku SEBi konkurendi Nordea juures Rootsis.

Nordeasse, kuid mitte kaugemale kui selle Eesti filiaali, asub kinnitamata andmetel tööle ka teine tegelane Ühispanga juhtkonnast ? praegune jaepanganduse direktor Toivo Annus, kellelt ei õnnestunud kommentaari saada. Küll aga kinnitati Nordea Eestist, et neil toimus konkurss jaepanganduse juhi kohale ja inimene sellele kohale on ka leitud.

Hansapangas toimus hiljuti veel üks vangerdus, kui senine finantsdirektor Erkki Raasuke asus juhtima tütarettevõtet Hansabank Marketsit ning viimase juhi Gerd Mülleri ülesandeks sai aprilli algusest uue private equity fondi haldava tütarfirma loomine.

Moskva ülikoolis majandushariduse saanud Parusk töötas enne Hansapanka asumist Tallinna Pangas, Hansapank Eesti juhiks sai ta möödunud sügisel. Liinat töötas Tallinna Kaubamaja direktorina alates eelmise aasta juunist. Varem töötas ta pikka aega Reval Hotelligrupis.

Kristi Liiva on põhjendanud Liinati eelistamist töötajale Hansapanga seest Liinati suurte kogemustega. Liiva sõnul kasvab pank kiiresti, panga sees on inimeste arv piiratud ja pole palju selliseid, kellel oleks nõnda pikk tippjuhi kogemus kui Liinatil. Liiva väitel oli pakkumine seotud sellega, et Hansapanga praegune meeskond veel tugevamaks teha.

Liinat ise on öelnud, et tema suurim tugevus on klienditeeninduse juhtimine ning ta ei eitanud, et tema uus töö on seotud selle valdkonnaga. Samas pangandusega on Liinat enda sõnul kokku puutunud vaid kliendi tasandil. Ta on Hansapanga klient juba pikka aega. Paarimiljonilisest eluasemelaenust on tal pangale veel väike jupp jäänud maksta.

Liinat tunnistas, et ta ei öelnud kohe jah-sõna pärast esimest kohtumist, kui Hansapanga juht Indrek Neivelt ta restorani lõunale kutsus. Ta tunnistas, et Neiveltil oli kannatust ja lõpuks soostus ta panka tööle minema. Neivelti isik oli otsuse tegemisel määrava tähtsusega.

?Hansapank on küll pealtnäha küps organisatsioon, aga selgub, et ma suudan mõnda asja paremini teha,? rääkis Liinat.

Hetkel kuum