Merike Ojasson • 22. mai 2001 kell 14:32

Tallinna finantsdirektori kinnitusel pealinnas isikumaksu ei tule

Tallinna linnakantselei finantsdirektor Ahti Kallaste vastas äsja, et mingit isiku- või paadimaksu ei ole plaanis Tallinnas kehtestada.

'Me räägime ainult müügimaksust ja turismimaksust. Internetis on üleval vana tööversioon, kus räägiti väga erinevatest võimalustest. See ei tähenda, et me neid kehtestaksime, see pole otsus,' ütles Kallaste. 'See on mingi jama.'

Tallinna linna koduleheküljel, kus tutvustatakse homse linnavalitsuse istungi päevakorras olevaid punkte, on praegu linna eelarvestrateegiat puudutava punkti juures üleval dokument, kus on juttu Tallinna linna kohalikest maksudest. Üks maksudest on ka isikumaks, selle juures olev seletus näitab, et aastas saaks linn tänu sellele 65-80 miljonit krooni lisatulu.

Toimetaja kommentaar: üks põhjuseid, miks Tallinn plaanib uusi kohalikke makse, on maksumaksjate arvu vähenemine ja maksutulude juurdekasvu pidurdumine. Paljud kõrgepalgalised pered kolivad elama Tallinnat ümbritsevatesse valdadesse ja nende tulumaks laekub sinna.

Näiteks seisuga 1. mai on maksuameti andmetel Harku valda laekunud 10 mln kr üksikisiku tulumaksu (aasta tagasi sama ajaga 8,3 mln kr). Viimsi valda on nelja kuuga laekunud 14,7 mln kr (aasta tagasi 11,8 mln kr), mis on näiteks sama palju kui Keila või Maardu linna eelarvelaekumine ja ainult 4 mln võrra vähem kui Viljandi linna tulumaksulaekumine.

Hetkel kuum