Eesti kinnisvaraostjale täiust ei pakuta

24. oktoober 2001, 00:00

Lääne ühiskonnas on iseenesest mõistetav tugev seos kinnisvara arendamise ja inimväärse heakorra vahel. Klient ei ole valmis ostma poolikut lahendust, Eestis on see aga paraku igapäevane nähtus ning kompleksne lahendus tervele arendusprojektile jääb püüdmatuks.

Malmö elamuehitusmessi European Housing Exhibition Bo01 - City of Tomorrow külastasid Eestist Jüri Kaup ja Liivo Leismann (E-Betoonelement) ning Tõnis Tarbe (Tõnis Tarbe Arhitektuuribüroo).

T. T. Suur osa näituse enam kui sajakonnast muljetavaldavast rajatisest on õigupoolest kinnisvaraprojekti reklaam, ja sealjuures hea, toimiv reklaam. Öresundi silla valmimisega sai linn enesele seninägematud arenguvõimalused. Tegelikule projektile lisati originaalne European Village, kus eksponeeritakse 23 erineva riigi poolt ehitatavat eramut. Kolmandaks komponendiks on kõikjal kunst ? kunst ehituses, kujunduses ja meid ümbritsevas keskkonnas.

Osa messi ajaks püstitatust lammutatakse hiljem, midagi lisatakse juurde, kuid põhiosa rajatust jääb ikkagi linnaosa kujul püsima ning kasutusse.

J. K. Messil nähtut läbivad täiesti omaette teemadena otstarbekad ökosüsteemid ja ehituses kasutatavad ökoloogilised materjalid. Tundub, et kõikvõimalike tehis- ja libamaterjalide aeg on möödas ning eriline rõhk on pandud garanteeritud kvaliteediga toodetele.

L. L. Arendajate hulgas on kindlasti olnud ka väga professionaalsed analüütikud, kelle käsutuses olid põhjalikud turuuuringud, mille põhjal nii suuri ja vastutusrikkaid investeerimisotsuseid vastu võeti.

Siit tulenebki meie kinnisvaraarenduse põhierinevus. Eestis jäetakse sageli põhjalik eeltöö tegemata ja asutakse kohe ehitustegevuse juurde. Tõtlikult vastuvõetud otsused võimenduvad hoonete kesises kvaliteedis, ökonoomsus- ja elutsükli näitajates; eeskätt aga täielikult vaeslapse ossa jäetud sotsiaalse kvaliteedi näitajates ? pargid, mänguväljakud, arhitektuurne kokkusobivus.

T. T. Tihti ei suuda meie tellijad oma nägemust selgelt formuleerida või eiravad üldse asjatundjate soovitusi ja nii ei saa ka arhitekt tulevikuvisiooni kohaselt kavandada ega ehitaja ehitada. Nii sünnivadki ebapraktilised hooned ja näotud uusrajoonid.

Vastupidiselt ambitsioonikale elamurajoonile, meenutab Euroküla oma pisut stiihiliste eramutega meie ehituspraktikat. Iga maa on toonud omad materjalid, omad aknad-uksed ja omad kivid ning proovinud need rahvuslikke traditsioone järgides kokku laduda. Kuid samas on see jäänud kuidagi poolikuks, Näib, et kõige kavandatu jaoks ei jätkunud toetust.

L. L. Ehitati kallid elamud, mis näitavad lahendusi, mida turul varem üldse polnud.

Erilise tähelepanu alla seati sotsiaalne ja ökoloogiline aspekt. Kõik on hästi disainitud ja kvaliteetne, aga keskkond on samas inimlik. Selles mõttes jääb tõdeda, et kuigi arendaja teeb niimoodi eelkõige raha, toimub see ühiskonna jaoks siiski väga tänuväärselt.

J. K. Minu meelest oli inimlikkusega mindud siiski kompromissile. Nii elamispinnad kui majadevahelised alad olid meie mõistes väga kompaktsed.

Asustustihedus on harjumatult suur. Inimlik elukeskkond eeldaks rohkem personaalset ruumi igale inimesele.

Nendes tingimustes on üritatud ruumi luua või leidlikult matkida mitmesuguste looduslike pisivahenditega, nagu haljastus, vulisevad ojakesed, dekoratiivsed kaljurahnud ja sammalkatused.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    06. December 2011, 19:34
    Otsi:

    Ava täpsem otsing