Artikkel
 • Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Tartu Õlletehases otsustavad töötajad

  Tehases loodi möödunud aastal kümme meeskonda, kes vastutavad ettevõtte arengu eest, ning inimesed on kaasatud otsustus- ja loomeprotsessidesse kõvasti rohkem kui varem, selgitas Tartu Õlletehase juhatuse esimees Tarmo Noop edu saladust.
  Noobi sõnul on ettevõtte suund sellele, et otsuseid teeks peale juhtkonna ka needsamad meeskonnad. Eesmärke ei pane juht alluvale, vaid alluvad püstitavad ise eesmärgi ja kooskõlastavad selle ülemusega. Pärast hindavad töötajad oma eesmärgi täitmist ja kooskõlastavad sellegi ülemusega.
  ?Juhtimise raskus ja võlu seisnebki selles, kuidas sa motiveerid inimesi ja innustad neid püstitatud eesmärke täitma. Veelgi enam ? kuidas sa motiveerid neid kõrgemaid eesmärke enda jaoks püstitama ja ka neid täitma, sest sellest sõltub edu.?
  Tartu Õlletehase edu teine pool on tootearenduses, aktiivses turunduses ja kliendisuhete arendamises ning käibe ja kasumi kasvatamises. Praegune aasta on selles osas läinud ülihästi, ehkki tõus ei ole ilmselt nii suur kui 2000. aastal võrreldes 1999. aastaga.
  Õlletootjatest on avalikustatud veel ainult Saku näitajad. Nendega võrreldes on Tartu Õlletehase esimese poolaasta tulemused selgelt paremad, kinnitas Noop.
  Ehkki põhiline müügikuu oli juuli ja ka augustis läks müük väga hästi, oli Tartu Õlletehas tootedefitsiidis juba märtsist augusti keskpaigani.
  ?Hindasime turgu natuke valesti ja sellest tingituna oli investeeringuid liiga vähe, et täiel määral suvekuudel nõudmist rahuldada,? tunnistas Noop. ?See oli meie viga, me oleksime võinud olla veidi optimistlikumad. Kaotus oli väga valus, sest suvel üks protsent turuosa kaotada on liitrites kordades rohkem kui talvel.?
  Sellest tulenevalt lubab Tartu Õlletehase juht olla järgmise aasta turuvajaduste hindamisel julgem. Kuna õlletehasel on olnud kolm aastat järjest suvedefitsiit, mis ei mõju hästi kliendisuhetele, siis investeeritakse tänavu 40 miljonit tootmisesse. Uus aasta toob klientidele üllatusi igas kaubagrupis, kuid praegu neist veel ei räägita.
  Välisturul Tartu Õlletehas märkimisväärselt aktiivne ei ole, kuna prioriteediks jääb ikka siseturg. ?Nii kaua, kui me oleme jännis siseturu vajaduste rahuldamisega, pole põhjust aktiivselt välissuunal töötada,? märkis Noop.
  Tartu Õlletehase õlletoodangust ligi 15 protsenti läheb ekspordiks Rootsi, Soome, aasta alguses tarniti ka Inglismaale, Lätti ja Leetu. Kuna üle pika aja jõuab tehas toota õlut rohkem, kui turg nõuab, siis kavatsetakse hakata ajaloolise pudeliga välisturgudele liikuma.
  Möödunud aasta TOPi võitja ja õlleturu peamise konkurendi Saku Õlletehase edestamist Noop tänavuses pingerivis üle ei tähtsusta, sest turuosa ei muutunud, trendid olid vaid tõusvamad. Samas ei välista ta Sakust ühel päeval mööda minemist.
  ?Meie eesmärk on hoida 40 protsendi joont, selles suhtes me turuosa eraldi ei vaata. Kui turuosa ei tule järele, kuid turg kasvab, oleme rahul,? sõnas ta.
  Samas ei pea Tarmo Noop võimatuks ka kolmandate tegijate tõusu õlleturul. ?Kui Tartu Õlletehas on tõusnud 11 protsendilt 40 protsendile, siis miks ei oleks kolmandal tegijal see võimalik. Kõik sõltub sellest, kuivõrd paremad suudavad konkurendid olla ja kuivõrd innovaatilised suudame meie olla."
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum
Poliitmuda lendab mis kole, aga tegelikult pole katki midagi
Uue haigla ja raudtee rahastamisest taganemise otsust hinnates tuleb eristada kaht mõõdet – poliitilist ja sisulist, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Uue haigla ja raudtee rahastamisest taganemise otsust hinnates tuleb eristada kaht mõõdet – poliitilist ja sisulist, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Marek Kiisa nipid iduinvesteeringute valimiseks
Riskikapitalifondi Nordic Ninja kaasasutaja Marek Kiisa rääkis InvesteerimisFestivalil, et idufirmade puhul on kõige tähtsam asutaja suutlikkus rasketes olukordades toime tulla ja vajaduse korral suunda muuta.
Riskikapitalifondi Nordic Ninja kaasasutaja Marek Kiisa rääkis InvesteerimisFestivalil, et idufirmade puhul on kõige tähtsam asutaja suutlikkus rasketes olukordades toime tulla ja vajaduse korral suunda muuta.
Neinar Seli: mul on praegu täpselt samasugune tunne nagu 2008. aastal
Äripäeva Rikaste TOPi esiotsas figureeriv ja Eesti ärimaailma suurim otsustaja Neinar Seli praegu hoida kainet mõistust ja uskuda, et varsti läheb paremaks “Tark ei torma, see aeg tuleb üle elada,” ütleb Seli.
Äripäeva Rikaste TOPi esiotsas figureeriv ja Eesti ärimaailma suurim otsustaja Neinar Seli praegu hoida kainet mõistust ja uskuda, et varsti läheb paremaks “Tark ei torma, see aeg tuleb üle elada,” ütleb Seli.
Suur galerii: InvesteerimisFestivali esimene päev
Eile algas kolm päeva kestev InvesteerimisFestival.
Eile algas kolm päeva kestev InvesteerimisFestival.
Comodule koondab ärid ühe katuse alla ja saab uue tegevjuhi Kristjan Maruste jätkab emafirma juhina
Eesti tehnoloogiaettevõte Comodule muudab ettevõtte struktuuri ja loob grupi, mis koondab enda alla kolm ettevõtet. Senine Comodule'i juht Kristjan Maruste asub juhtima emaettevõtet, Comodule'i ette astub teine asutaja Teet Praks.
Eesti tehnoloogiaettevõte Comodule muudab ettevõtte struktuuri ja loob grupi, mis koondab enda alla kolm ettevõtet. Senine Comodule'i juht Kristjan Maruste asub juhtima emaettevõtet, Comodule'i ette astub teine asutaja Teet Praks.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.