Artikkel
 • Kuula
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Tartu Õlletehases otsustavad töötajad

  Tehases loodi möödunud aastal kümme meeskonda, kes vastutavad ettevõtte arengu eest, ning inimesed on kaasatud otsustus- ja loomeprotsessidesse kõvasti rohkem kui varem, selgitas Tartu Õlletehase juhatuse esimees Tarmo Noop edu saladust.
  Noobi sõnul on ettevõtte suund sellele, et otsuseid teeks peale juhtkonna ka needsamad meeskonnad. Eesmärke ei pane juht alluvale, vaid alluvad püstitavad ise eesmärgi ja kooskõlastavad selle ülemusega. Pärast hindavad töötajad oma eesmärgi täitmist ja kooskõlastavad sellegi ülemusega.
  ?Juhtimise raskus ja võlu seisnebki selles, kuidas sa motiveerid inimesi ja innustad neid püstitatud eesmärke täitma. Veelgi enam ? kuidas sa motiveerid neid kõrgemaid eesmärke enda jaoks püstitama ja ka neid täitma, sest sellest sõltub edu.?
  Tartu Õlletehase edu teine pool on tootearenduses, aktiivses turunduses ja kliendisuhete arendamises ning käibe ja kasumi kasvatamises. Praegune aasta on selles osas läinud ülihästi, ehkki tõus ei ole ilmselt nii suur kui 2000. aastal võrreldes 1999. aastaga.
  Õlletootjatest on avalikustatud veel ainult Saku näitajad. Nendega võrreldes on Tartu Õlletehase esimese poolaasta tulemused selgelt paremad, kinnitas Noop.
  Ehkki põhiline müügikuu oli juuli ja ka augustis läks müük väga hästi, oli Tartu Õlletehas tootedefitsiidis juba märtsist augusti keskpaigani.
  ?Hindasime turgu natuke valesti ja sellest tingituna oli investeeringuid liiga vähe, et täiel määral suvekuudel nõudmist rahuldada,? tunnistas Noop. ?See oli meie viga, me oleksime võinud olla veidi optimistlikumad. Kaotus oli väga valus, sest suvel üks protsent turuosa kaotada on liitrites kordades rohkem kui talvel.?
  Sellest tulenevalt lubab Tartu Õlletehase juht olla järgmise aasta turuvajaduste hindamisel julgem. Kuna õlletehasel on olnud kolm aastat järjest suvedefitsiit, mis ei mõju hästi kliendisuhetele, siis investeeritakse tänavu 40 miljonit tootmisesse. Uus aasta toob klientidele üllatusi igas kaubagrupis, kuid praegu neist veel ei räägita.
  Välisturul Tartu Õlletehas märkimisväärselt aktiivne ei ole, kuna prioriteediks jääb ikka siseturg. ?Nii kaua, kui me oleme jännis siseturu vajaduste rahuldamisega, pole põhjust aktiivselt välissuunal töötada,? märkis Noop.
  Tartu Õlletehase õlletoodangust ligi 15 protsenti läheb ekspordiks Rootsi, Soome, aasta alguses tarniti ka Inglismaale, Lätti ja Leetu. Kuna üle pika aja jõuab tehas toota õlut rohkem, kui turg nõuab, siis kavatsetakse hakata ajaloolise pudeliga välisturgudele liikuma.
  Möödunud aasta TOPi võitja ja õlleturu peamise konkurendi Saku Õlletehase edestamist Noop tänavuses pingerivis üle ei tähtsusta, sest turuosa ei muutunud, trendid olid vaid tõusvamad. Samas ei välista ta Sakust ühel päeval mööda minemist.
  ?Meie eesmärk on hoida 40 protsendi joont, selles suhtes me turuosa eraldi ei vaata. Kui turuosa ei tule järele, kuid turg kasvab, oleme rahul,? sõnas ta.
  Samas ei pea Tarmo Noop võimatuks ka kolmandate tegijate tõusu õlleturul. ?Kui Tartu Õlletehas on tõusnud 11 protsendilt 40 protsendile, siis miks ei oleks kolmandal tegijal see võimalik. Kõik sõltub sellest, kuivõrd paremad suudavad konkurendid olla ja kuivõrd innovaatilised suudame meie olla."
 • Hetkel kuum
Olev Remsu: Eesti piir ja Hiina müür. Teeks äkki ise ühe leppe?
Otsesuhted ja kokkulepped Hiinaga tundub midagi ilmvõimatut, kuid pragmaatiline diil oleks äkki meilegi lahendus, just julgeolekut silmas pidades, kirjutab kirjanik Olev Remsu.
Otsesuhted ja kokkulepped Hiinaga tundub midagi ilmvõimatut, kuid pragmaatiline diil oleks äkki meilegi lahendus, just julgeolekut silmas pidades, kirjutab kirjanik Olev Remsu.
Suur analüüs: üks vana strateegia aitab laisal investoril turgu edestada
Investorid otsivad pidevalt head strateegiat, et anda oma portfellile hoogu. Üks lihtsamini mõistetav on Dow’ koerte strateegia, mis sobib laisemale investorile.
Investorid otsivad pidevalt head strateegiat, et anda oma portfellile hoogu. Üks lihtsamini mõistetav on Dow’ koerte strateegia, mis sobib laisemale investorile.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Graafikud: võrdle, kuidas sinu maakonnas ärid hakkama saavad
Kogu Eesti tundis 2023. aastal, kuidas majanduslikult keeruline aeg tegi oma töö. Ettevõtete koondamiste ja pankrottide tagajärjel vähenes töökohtade arv ja suurenes töötute hulk. Kuigi palgakasv jätkus, oli see hulga väiksem kui aasta varem. Vaatluse alla võtsime sel korral kaks maakonda, mis jäävad Harjumaalt ja Tallinnast vaadates Eesti teise otsa: Valgamaa ja Võrumaa. Need naabermaakonnad külgnevad Läti­ piiriga, mis võiks anda vähemalt geograafilise eelise ekspordiks.
Kogu Eesti tundis 2023. aastal, kuidas majanduslikult keeruline aeg tegi oma töö. Ettevõtete koondamiste ja pankrottide tagajärjel vähenes töökohtade arv ja suurenes töötute hulk. Kuigi palgakasv jätkus, oli see hulga väiksem kui aasta varem. Vaatluse alla võtsime sel korral kaks maakonda, mis jäävad Harjumaalt ja Tallinnast vaadates Eesti teise otsa: Valgamaa ja Võrumaa. Need naabermaakonnad külgnevad Läti­ piiriga, mis võiks anda vähemalt geograafilise eelise ekspordiks.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Metallitööstus sunnib end raskel ajal vastu võtma iga töö
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Nädala lood: lennujaamas valitseb aastaid üks firma, linnaasutuses paljastati bardakk
Lõppeva nädala olulisemate lugude hulka sattusid nii Tallinna linnasutuse kohta tehtud audit, lennujaamas ligi kümme aastat miljonite eest koristustöid endale haaranud üks firma ja Äripäeva investoriküsitlus.
Lõppeva nädala olulisemate lugude hulka sattusid nii Tallinna linnasutuse kohta tehtud audit, lennujaamas ligi kümme aastat miljonite eest koristustöid endale haaranud üks firma ja Äripäeva investoriküsitlus.
Kas rohepööre tähendab eurokommunismi? Või on see lihtsalt üks utoopia?
Küsimusele, kas rohepööre tähendab seda, et oleme sunnitud hakkama ehitama eurokommunismi, vastab Erik Moora, et kahetsusväärselt on keskkonnateemad, mis muidu vabades ühiskondades ei ole vaidlusobjekt, ära ideologiseeritud, nii et praegu näeme, kuidas poliitilised vastased vaidlevad mitte sisu üle, vaid selle üle, miks midagi teha ei saa. Samas on ilmne, et kuna inimtegevus ületab planeedi talumisvõime piire mitmekordselt, pole samamoodi jätkamine võimalik.
Küsimusele, kas rohepööre tähendab seda, et oleme sunnitud hakkama ehitama eurokommunismi, vastab Erik Moora, et kahetsusväärselt on keskkonnateemad, mis muidu vabades ühiskondades ei ole vaidlusobjekt, ära ideologiseeritud, nii et praegu näeme, kuidas poliitilised vastased vaidlevad mitte sisu üle, vaid selle üle, miks midagi teha ei saa. Samas on ilmne, et kuna inimtegevus ületab planeedi talumisvõime piire mitmekordselt, pole samamoodi jätkamine võimalik.
Volkswagen Golf 50: kuidas Põrnika järeltulijast kujunes hea auto mõõdupuu
Märtsi lõpus möödus pool sajandit päevast, mil algas Volkswagen Golfi tootmine. Ikoonilise Põrnika järeltulijast sai ettevõtte jaoks veelgi olulisem mudel.
Märtsi lõpus möödus pool sajandit päevast, mil algas Volkswagen Golfi tootmine. Ikoonilise Põrnika järeltulijast sai ettevõtte jaoks veelgi olulisem mudel.
Isamaa saadab abilinnapeaks vastuolulise eksministri
Tallinna uues võimuliidus saab erakond Isamaa kaks abilinnapea kohta. Ühe neist täidab endine minister.
Tallinna uues võimuliidus saab erakond Isamaa kaks abilinnapea kohta. Ühe neist täidab endine minister.
Parvel Pruunsild annetas Isamaale 100 000 eurot
Suurima annetuse sai esimeses kvartalis Isamaa: ärimees Parvel Pruunsild annetas erakonnale 100 000 eurot, teist sama palju sai erakond Margus ja Aivar Linnamäelt – kumbki annetas 50 000 eurot.
Suurima annetuse sai esimeses kvartalis Isamaa: ärimees Parvel Pruunsild annetas erakonnale 100 000 eurot, teist sama palju sai erakond Margus ja Aivar Linnamäelt – kumbki annetas 50 000 eurot.