Artikkel
 • Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Konkurent süüdistab Standardit varguses

  Eile tõstis pehme mööbli valmistamisele spetsialiseerunud Sekvoia omanik Aavo Rebane Vanasadama tolliterminalis Soome mööblimüügifirmale Eureka Import OY adresseeritud autokoormast maha ühe Standardis valmistatud lahtikäiva diivani Ulrika, et tõestada ekspertiisiga toote idee vargust Standardi poolt. Rebane vedas diivani oma kaubabussiga Sekvoia tootmishoonesse.
  ?Mina ei saa Sekvoia tegevusest aru,? ütles tolliameti poolt koorma avamise tunnistajaks kutsutud Standardi tootmisdirektor Kalev Silla, kes toimingut vaikides pealt vaatas.
  Möödunud reedel Standardi Lahtis tegutsevale Eurekale komplekteeritavast diivanikoormast juhuslikult teada saanud Sekvoia töötajad kaebasid nädalavahetusel anonüümselt tolliametile tööstusdisainilahenduse varguse kahtlusest, millele amet reageeris saadetise arestimisega. Tolliamet pöördus seejärel ametlikult Sekvoia poole Standardis valmistatud diivanitele ekspertiisi tegemiseks. Sekvoia rünnak Standardi vastu oli Tallinna tolliinspektuuri ajaloos esmakordne selline Eesti ettevõtjate omavaheline arveteklaarimine, ütles Jaanus Jõgi tolliametist.
  Sekvoia poolt toimingute juriidilist korrektsust tagama palgatud patendibüroo AAA Legal Servicesi praktikas on Eesti ettevõtjate võitlus kodumaal valmistatud toote üle esmakordne, ütles ettevõtte patendivolinik Urmas Kernu.
  Sekvoia müüs disainer Riin Peenoja väljatöötatud diivanit Ulrika rohkem kui kolme aasta jooksul Eurekale, kes madalama hinna nimel hakkas alates tänavu kevadest mudelit tellima hoopis Standardilt, ütles Rebane. ?Tegemist on toote vargusega, sest Standardis valmistatav diivan kannab sama nime ning vastab täielikult meie tootele,? selgitas Rebane.
  84 töötajaga Sekvoia kaotas Eureka ärahüppamise tõttu ligi poole oma 22 miljoni krooni suurusest aastakäibest, sest eksportis Lahtisse mullu ligi 12 miljoni krooni väärtuses just diivaneid Ulrika.
  Standard pole diivani ideed Sekvoialt varastanud, sest valmistab Ulrikat allhanke korras Eureka väljatöötatud jooniste järgi, ütles Standardi juhatuse esimees Enn Veskimägi.
  ?Mina ei saa Sekvoia pretensioonidest aru, sest Ulrika on minu mudel,? ütles Eureka juht Juhani Pakarinen. ?Loobusin koostööst Sekvoiaga, sest nende töö oli liiga kallis ning halb kvaliteet tõi kaasa palju reklamatsioone.?
  Samas keeldus Pakarinen konflikti värskusele viidates täpsustamast, kuidas Ulrika tootmise õigus temale üle läks ja kuidas see on õiguslikult kaitstud.
  T&T Mang ASi omanik Tiina Mang ütles, et Ulrika diivani näol on tegemist laiatarbekaubaga, mille puhul vaidlus disaini autorluse üle näib kohatu. ?Selliseid diivaneid on täis kõik Euroopa mööblikataloogid, seega pole võimalik autorlust tõestada,? nentis Mang.
  Tolliamet võib ekspertiisi ettekäändel Standardi mööblikoormat kinni hoida kümme tööpäeva, mille jooksul tuleb saadetise seaduslikkus välja selgitada.
  ?Standard on selle aktsiooniga saanud kahju ning keegi, kas tolliamet või Sekvoia, maksab selle kinni,? ütles Standardi müügidirektor Priit Tamm.
  Ligi kuu aega tagasi avaldas mööblitootja AS Thulema, et kaalub Standardi kohtusse kaebamist, süüdistades konkurenti juhikabineti sisustuskomplekti Forset idee varguses ning selle esitlemist sisustusmessil nime all Concept.
  Nii Thulemale kui ka Standardile esindusliku juhikabineti mööblikomplekti disaininud kunstnik Tõnu Veimer kinnitas siis, et tegemist on erineva tootega ja näiline sarnasus on tingitud autorile iseloomulikust käekirjast.
  Thulema pole kohtusse pöördumise lubadust seni ellu viinud.
  ___________________________________________
  ___________________________________________
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum
Leslie Leino: on aeg hämarate Hiina ettevõtete taust läbi valgustada
Nüüd, mil Hiina võrguplatvormid on tulemüürile vaatamata rahvusvaheliselt kättesaadavad, saab lõpuks teha väga täpseid sissevaateid nende tausta, kirjutab Tallinna Ülikooli Aasia uuringute teadur Leslie Leino.
Nüüd, mil Hiina võrguplatvormid on tulemüürile vaatamata rahvusvaheliselt kättesaadavad, saab lõpuks teha väga täpseid sissevaateid nende tausta, kirjutab Tallinna Ülikooli Aasia uuringute teadur Leslie Leino.
DelfinGroupi poolaasta mahud kasvasid järsult
AS DelfinGroupi esimene poolaasta oli ettevõtte ajaloos edukaim periood laenu väljastamisel ja kasutatud kaupade müügis.
AS DelfinGroupi esimene poolaasta oli ettevõtte ajaloos edukaim periood laenu väljastamisel ja kasutatud kaupade müügis.
Nelja Eesti juhi teed tippu - kriisiloits, ettemääratus ja õpetaja võimendus
Värskes Äripäeva raadio saates "Juhi jutud" võtame kokku kuulajate lemmiksaated ja nopime nendest välja neli põnevat kildu Eesti juhtidelt. Tänases saates saavad sõna Eesti suurima panga Swedbanki juht Olavi Lepp, 2020. aastal Eesti parimaks kooliks valitud Uulu põhikooli juht Egle Rumberg, noorim Tallinna börsi firmade juht ehk Arco Vara juht Miko-Ove Niinemäe ja LHV grupi juht Madis Toomsalu, kes pälvis tänavu tunnustuse parim juht.
Värskes Äripäeva raadio saates "Juhi jutud" võtame kokku kuulajate lemmiksaated ja nopime nendest välja neli põnevat kildu Eesti juhtidelt. Tänases saates saavad sõna Eesti suurima panga Swedbanki juht Olavi Lepp, 2020. aastal Eesti parimaks kooliks valitud Uulu põhikooli juht Egle Rumberg, noorim Tallinna börsi firmade juht ehk Arco Vara juht Miko-Ove Niinemäe ja LHV grupi juht Madis Toomsalu, kes pälvis tänavu tunnustuse parim juht.
Riigikogu ratifitseeris Soome ja Rootsi ühinemise NATOga
Riigikogu võttis erakorralisel istungjärgul vastu seaduse, millega kiitis heaks Soome ja Rootsi ühinemist käsitlevad Põhja-Atlandi lepingu protokollid.
Riigikogu võttis erakorralisel istungjärgul vastu seaduse, millega kiitis heaks Soome ja Rootsi ühinemist käsitlevad Põhja-Atlandi lepingu protokollid.
Pirita linnaosavanemat kahtlustatakse altkäemaksu võtmises Asjasse segatud ettevõtja: kahjuks ei saa kommenteerida
Eile pidasid kaitsepolitsei ametnikud kinni neli inimest, keda kahtlustatakse korruptsioonikuritegudes. Keskerakondlasest Pirita linnaosavanemat Tõnis Liinatit kahtlustatakse altkäemaksu võtmises.
Eile pidasid kaitsepolitsei ametnikud kinni neli inimest, keda kahtlustatakse korruptsioonikuritegudes. Keskerakondlasest Pirita linnaosavanemat Tõnis Liinatit kahtlustatakse altkäemaksu võtmises.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.