Ülo Toomsalu • 29. november 2001 kell 6:16

Reklaam pakub toidulisandeid ravimi pähe

Agressiivsed ja tarbijat eksitavad toidulisandite reklaamid on vastuolus seadusega, mis keelab mis tahes toidule omistada selle väidetavalt ravivat toimet, kirjutab SL Õhtuleht.

?Mineraalse toidulisandi abil vabaned liigesevalust! Uus aine muudab rasva lihasteks! Kalaõli ja Q10 on minu elu tohutult muutnud! Beeta-karoteen tagab ohutu päevituse! Foolhape väldib sünnidefekte!? Need on vaid mõned ahvatlevatest reklaamlausetest ajakirjas Sinu Tervis, mis nagu iseenesest inimeste postkastidesse tekkis.

Sinu Tervise esimene number ilmus kevadel ja see reklaamib Taani ravimifirma Pharma Nord toidulisandeid, mille Eestisse toojaks on osaühing Berren. Apteekrid kinnitavad, et igasugused toidulisandid lähevad hästi - reklaam mõjub.

?See on seadusega vastuolus, sest toiduseaduse järgi ei tohi toidukaupadele omistada ravivaid omadusi,? ütles tarbijakaitseameti peadirektori asetäitja Marje Kokk. Toidulisandite müüki ja reklaami reguleerib Eestis toiduseadus, mis ütleb, et toidu märgistamisel ja selle kohta teabe edastamisel on keelatud viidata toidu haigusi tõkestavatele, ravivatele või leevendavatele omadustele ning toidule ei tohi omistada omadusi või toimet, mida sellel ei ole.

?Me kartsime, et reklaamitavad toidulisandid on apteegis müügil. Neid ei tohiks apteekides müüa,? kinnitab Kokk. ?Me oleme sellega juba paar päeva tegelnud, aga ei tahaks enne midagi rääkida, kui oleme asja juristide abiga selgeks teinud. Samuti võtame nii tootjalt kui ka sissetoojalt seletused.?

Tarbijakaitse kavatseb Pharma Nordi toidulisandeid testida, et teha kindlaks, kas need on ohutud ja sisaldavad sildil lubatud koostisaineid. ?Praegu otsime laborit, kus neid toidulisandeid ja näiteks neis sisalduvat kroomi testida,? ütles Kokk ja lubas, et tarbijakaitse selgitab välja, mille alusel toidulisandeid tootev firma väidab, et need inimest ravivad.

Hetkel kuum