Ülo Toomsalu • 30. november 2001 kell 5:59

Ametnik käib võlglaste kodudes automaksu ja viivist nõudmas

Tallinna linnavalitsuse rahandusametnikud on alustanud võlglastelt kuni nelja aasta taguse automaksu ja viivise väljanõudmist, üllatades autoomanikke koduvisiidiga, kuna kehvade registrite tõttu polevat mõtet ettekirjutusi posti teel saata, kirjutab Eesti Päevaleht.

Mootorsõiduki aastamaksu võlglasi on linna hinnangul kuni 15% kõigist maksukohuslastest. Seetõttu võib iga kuues või seitsmes pealinna autoomanik linnaametniku visiiti oodata.

?Viimasel ajal on tõesti rohkem ettekirjutusi tehtud, kuna koosseis on ühe ametniku võrra suurem ? varasema kolme inimese asemel neli,? ütles linnavalitsuse finantsosakonna juhataja Endel Karm.

Autoomanike sõnul väldiks võlgade tekkimist see, kui automaksu mittetasumise kohta iga aasta lõpul postiga näiteks arve või meeldetuletus saadetaks.

Endel Karm ütles, et teateid ei saa saata, sest riiklikud registrid on viletsad. ?Liiklusregister on puudulik, rahvastikuregister on meil Aafrika tasemel. Puudub ka paljulapseliste autojuhtide register, kes saavad soodustust ja nii edasi,? ütles Karm.

ARKi asedirektor Teo Saimre tunnistas, et paljude autoomanike õigeid aadresse registris pole. ?Kui inimene teeb juhilube, ütleb ta, et elab Tallinnas, kui autot registreerima tuleb, siis elab ta Põlvas,? ütles Saimre.

Samas peaks juba praegu mõlemad ametkonnad saama kasutada rahvastikuregistri andmebaasi, mis juriidiliselt käivitub tuleva aasta 1. jaanuaril.

Siseministeeriumi rahvastiku arvestuse osakonna juhataja Peeter Kööts ütles, et ta ei saa nõustuda, et rahvastikuregister on ?Aafrika tasemel?. ?Minu meelest võiks linn küll võtta meie andmed ja saata inimesele kasvõi arve mootorsõiduki aastamaksu kohta, võiks kasutada ka internetti,? ütles Kööts.

Hetkel kuum