6. detsember 2001 kell 7:59

Börsiülevaade: tänane päev tõotab tulla Tallinna börsil tugev

Tehnoloogiasektor tõotab täna Euroopa börsidel üles kiskuda ka teiste majandusharude aktsiaid. Lootuses, et maailma peamise juhtriigi ehk USA majandus hakkab hullemast jagu saama vedas eile teisel poolt suurt lompi üles enam vähem kõikide sektorite aktsiaid.

Positiivne tõotab tulla päev ka Tallinna börsil. Head meeleolu peaks aitama üleval hoida Eesti kolmanda kvartali 4,9% majanduskasv, mis ületab enamike riikide vastavat näitajat suurelt.

Rõõmustavate Euroopa aktsiaturgude kõrval kaubeldi eile kõigi Tallinna börsi liideraktsiatega viimase kolme-nelja kuu kõrgeimate tasemete juures. Kõigi toredamini kosus Hansapanga <GR#EE.HP> aktsia, mis sulgus 152,75 kroonil ehk 2,2% kõrgemal kui päev varem.

Igati korraliku kauplemisaktiivsuse taustal augustikuu viimaste päevade hinnatasemeni kerkinud panga aktsia liikus päevaga üles täpselt samapalju kui ta suuromaniku Swedbanka aktsia Stockholmi börsil kuid jäi alla nii SEB kui Svenska Hansdelsbankeni aktsiate tõusule.

Suuremad kui väiksemad aktsiaturud on taas üha enam uskumas välisanalüütikute ja suurfirmade juhtide sõnavõtte kus väidetakse, et juhtivad majandused ning ettevõtted on hetkel kõige sügavamat mõõna ületamas ning tunneli lõpus on näha juba helgemat homset.

Kõige enam sai sellisest positiivsest ellusuhtumisest eile jõudu juurde tehnoloogiasektori aktsiad, kuid sarnane meeleolu kandus ka paljude vana sektori aktsiate muuhulgas auto-, kindlustuse- kui ka pangandussektori väärtpaberite vastu.

Kogu tehnoloogiasektori tugevuse juures oli eile aga üllatavalt nõrk päev varem ligi 3% tõusu näidanud Eesti Telekomi <GR#EE.ETL> aktsia.

Kui eile keskpäeval osteti Telekomi aktsiaid juba 71,50 krooni eest ehk raha eest mida poldud väärtpaberi eest välja käidud pärast 16. juulit, kujunes aktsia sulgemishinnast sarnaselt teisipäevaga 70 krooni.

Norma <GR#EE.NORMA> aktsia sulgus 53,20 kroonil ning kordas sellega kõrgemat sulgemishinda, kus tal on õnnestunud pärast maikuu dividendimakset viibida. Päevaga tõusis väärtpaber 1,3%.

Hetkel kuum