Seadus nõuab autoomanikelt lisapõrkeraudade mahavõtmist

11. detsember 2001, 08:10

Lisapõrkeraudadega kaubikute ja mahtuniversaalautode omanikud peavad need niinimetatud kängururauad veel sel aastal oma sõidukitelt eemaldama, kirjutab Sakala.

Teede- ja sideministri määrus number 50 'Mootorsõiduki ja selle haagise tehnoseisundile ja varustusele esitatavad nõuded' ütleb, et 1. jaanuarist tohib lisapõrkeraud olla vaid maasturitel ja veoautodel.

'Kellele need nüüd ette jäävad?' pahandas Centrumi taksojuht Kalev Vares, kes oli lasknud oma Opel Zafirale hiljuti põrkeraua panna ja maksnud selle eest 5000 krooni. 'Tuleb umbes sama lugu nagu laste turvatoolide või käed-vabad-süsteemiga, et oli mingi partii vaja maha müüa ja pärast neist enam ei räägitagi,' ennustas Vares.

Autoregistrikeskuse direktori asetäitja Rein Einer ütles, et kõnealune nõue on kehtestatud jalakäijate ja eelkõige laste huvides, sest kängururauad põhjustavad jalakäijale otsasõidu korral väga raskeid vigastusi. 'Mõningate testide järgi põhjustab kängururauaga auto väiksel kiirusel sõites jalakäijale kokkupõrke korral sama raskeid vigastusi kui ilma lisakaitserauata auto suurel kiirusel,' selgitas Einer.

Autoregistrikeskuse andmetel on kängururaudade kasutamine tavalistel sõiduautodel Põhjamaades juba paar aastat keelatud ja nende keelustamist kavandab ka enamik Euroopa Liidu riike.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
10. November 2009, 00:00
Otsi:

Ava täpsem otsing