Viktoria Korpan • 1. märts 2002 kell 12:13

Balti peaministrid võtsid vastu ühisdeklaratsiooni

Eesti, Läti ja Leedu peaministrid võtsid tänasel Balti Ministrite Nõukogu kohtumisel Leedus, Palangas vastu ühisdeklaratsiooni. Peaministrid keskendusid oma avalduses eranditult Euroopa Liiduga ühinemisläbirääkimiste teemadele, teatas valitsuse pressibüroo.

Balti peaministrid avaldasid ühisdeklaratsioonis muret põllumajanduskvootide osas. Samas leidsid peaministrid, et Euroopa Komisjoni poolt liitumisläbirääkimisteks välja pakutud finantsraamistik põhimõtteliselt sobib Balti riikidele. Peaministrid avaldasid deklaratsioonis lootust, et Balti riigid suudavad 2002. aasta lõpuks lõpetada liitumisläbirääkimised Euroopa Liiduga.

Veel arutasid Balti ministrid kohtumisel ID kaardiga piiri ületamise võimalusi Balti riikide vahel. Kõik kolm Balti riiki on huvitatud võimalusest rakendada passi kõrval ka ID kaarti isikut tõendava dokumendina Balti riikide vahel reisides. Leedu võtab ID-kaardi kasutusele 1. juulist 2002. Lätis on parlamendis teisel lugemisel elektroonilise allkirja seadus.

Balti vabakaubanduslepingu raamistikus tõstatati kohtumisel Eesti ja Läti pärmitootjate probleemid seoses juurdepääsuga Leedu turule. Balti ministrid käsitlesid ka Eesti ja Läti autovedajate küsimust, seoses Leedus 1. märtsil jõustunud liikluskindlustusseadusega.

Hetkel kuum