Ülo Toomsalu • 21. märts 2002 kell 6:55

Lääne Elu: Tuulepark tõstab Läänemaal elektri hinda

Läänemaale Hanilasse kerkib kaks keskkonnasäästlikku elektrienergiat tootvat tuuleparki, kuid Fortumi hinnangul võib keskkonnahoidliku energia tootmine tõsta Läänemaa elektritariife, kirjutab Lääne Elu.

Saaremaa ettevõtjate osaühing Roheline Ring kavatseb ehitada Virtsu nelja tuulikuga pargi, mille võimsus on 2,4 MW. Saksa kapitalile tuginev OÜ Renewable Energy Group kavatseb Virtsust põhja poole Rõustesse ehitada tuulepargi, mille võimsus küünib 30 megavatini.

Fortum Läänemaa tehnikaosakonna juhataja Raul Sirak ütles, et Virtsu tuulepark suudab toota ligi poole Läänemaal ööpäevas tarbitavast elektrist. Tavatingimustes annavad Virtsu tuulepargi generaatorid kümnendiku maakonna elektritarbimisest.

Energiaseadus kohustab võrguettevõtet ostma alternatiivenergiat ja tasuma selle eest üheksa kümnendikku kodutarbija põhitariifist. Fortum peaks sel juhul tasuma tuuleelektrijaama omanikele 90 senti kilovati eest, ütles Sirak. 'Kui Fortum Läänemaa ostab mõned megavatid tuuleenergiat, tõuseb meie klientide elektritariif tunduvalt,' ütles ta.

Siraku sõnul on Roheline Ring esitanud Fortumile liitumistaotluse, kuid seni pole Fortum firmaga kokkulepet saavutanud.

Fortum Läänemaa juhataja Are Veski sõnul paneb alternatiivenergia ostukohustus Läänemaa elektrivõrku haldavale Fortumile kohustuse, mille peavad tavatarbijad kinni maksma.

'Toetame tuuleenergia tootmist, aga globaalprobleeme ei saa ühe valla elektritarbijate arvel tasuda,' ütles Veski.

Hetkel kuum