Ülo Toomsalu • 26. juuni 2002 kell 8:46

EPL: Kohtu kiirusest sõltub valimiste edasilükkamine

Vabariigi valimiskomisjon ootab riigikohtult võimalikult kiiret lahendit valimisliitude keelustamise seaduslikkuse kohta.

Kui kõrgeim kohus peaks andma õiguse kohtuvaidluse algatanud õiguskantsler Allar Jõksile, toob see kaasa keerulised juriidilised ja praktilised probleemid, kirjutab Eesti Päevaleht.

Keskvalimiskomisjoni esimehe Heiki Sibula sõnul sõltub sel juhul paljude küsimuste tõstatumine ja neile lahenduste leidmine sellest, millal riigikohus oma otsuse teeb.

?Ajafaktor on oluline. Mida rutem otsus tuleb, seda parem. Seda kiiremini saavad nii Riigikogu kui valimiskomisjon võimalikke probleeme lahendama asuda,? rääkis Sibul. ?Kui riigikohtu otsus, mis tunnistab valimisseaduse kehtetuks, peaks tulema septembri lõpus, siis on selge, et 20. oktoobril valimisi ei toimu. Kui lahendus on käes juuli lõpuks, on kõik võimalused alles.?

Sibula väitel on küsimuse all ka see, kas kohus peab kehtetuks kogu seadust või osa sellest. ?Kui terve seadus tunnistatakse kehtetuks, siis peab kogunema Riigikogu ja andma uued alused valimiste edasise toimumise kohta,? ütles ta.

Asja komplitseerib võimalus, et selleks ajaks on osa valimistoiminguid praegu kehtiva seaduse järgi juba tehtud. Siis tuleb parlamendil uue seaduse rakendussätetega anda ka neile õiguslik lahend, selgitas Sibul.

?Valimiskomisjon korraldab valimised nende normide järgi. Igas olukorras on oma lahendused,? ei uskunud ta õigusliku kaose varianti. Ülimuslik on siin Sibula väitel põhiseadus, mis ütleb, et kohalikud valimised toimuvad iga kolme aasta tagant.

Hetkel kuum