Silva Männik • 28. oktoober 2002 kell 10:56

Rootsi plaanib Eesti lülitada maksuparadiiside nimekirja

Rootsi rahandusministeerium esitas ettepaneku Rootsi firmade maksuparadiisides olevates tütarfirmades teenitud kasumi otsemaksustamiseks. Praeguste Gibraltari, Bermuda, Kanalisaarte kõrval plaanitakse nimekirja lülitada ka Iiri, Sveits ja Eesti.

Seega võivad Rootsi rahandusministeeriumis kaalumisel olevad maksumuudatused Eestis tütarettevõtteid omavad Rootsi finantsasutused topeltmaksustada.

Plaan puudutab otseselt Ühispanga ja Hansapanga suuromanikke SEBi ja Swedbanki, kirjutas nädalavahetusel Rootsi majandusleht Dagens Industri. Teistel elualadel tegutsevaid firmasid ettepanek ei puuduta.

?Mõned firmad võivad seepeale oma tegevuse üle kolida näiteks Lätti, mis plaanib 2004. a tulumaksu alandada praeguselt 22 protsendilt 15-le, või Leetu, kus maksumäär on juba 15%,? ütles lehele maksuekspert Christian Axelsson firmast Rödl Partner.

Uute reeglite eesmärk on takistada Rootsis teenitud kasumi ümberkantimist maksuvabaks kapitalituluks osalusest madalalt maksustatud välisfirmas. Ettepaneku järgi puudutaksid uued reeglid nii Eesti tütarfirmast teenitud kasumit, dividende, intresse kui rojalteid.

?Rootsi panku maksustataks seega Eesti tütarfirma teenitud kasumilt jooksvalt, ilma et kasum oleks Rootsi emaettevõttele välja makstud,? ütles Axelsson.

Kui Rootsis aasta aastalt Eestis teenitud ja maksustatud tegevuskasum lõpuks Rootsi emaettevõttele välja makstakse, ei saa seda Rootsi seaduste järgi maksustada. Eesti seaduste järgi maksustatakse aga dividendid 26%ga. Kui kogu kasum välja jagatakse, maksustatakse see sisuliselt kaks korda, ütles Axelsson.

Hetkel kuum