1. november 2002 kell 7:32

Neli Tallinna börsil kaubeldavat aktsiat tõusid oktoobris üle 10%

Neli Tallinna börsil kaubeldavat aktsiat tõusid oktoobris üle 10 protsendi.

Suurim oktoobrikuu tõusja oli Klementi aktsia, mis tõusis kuuga 28,8%. Järgnesid 16,1% tõusuga Estiko, 14% Kalev ja suure turuväärtusega aktsiatest Eesti Telekom 10,5%.

Hansapanga aktsia tõusis 6,7%, Baltika 4,6%, Rakvere Lihakombinaat 3,9%, Tallinna Kaubamaja 2,2%. Kokku oli tõusjaid 8.

Suurima kukkumise tegi läbi Viisnurga aktsia, mis kaotas kuuga 12,8% väärtusest. Norma aktsia langes 8,7%, Tallinna Farmaatsiatehas 2,9%, Harju Elekter 1,8%, Saku Õlletehas 0,8%. Kaotanud aktsiaid oli 5.

Merko Ehituse aktsia ei kuulu aga kumbagi gruppi, kuna tema väärtus ei muutunud. Suure tõusuga rahvast hullutanud erastamisväärtpaber pidi kuuga vastu võtma 2,8% languse.

Seega võitsid tõusvad aktsiad oktoobrikuus suhtega 8 : 5.

Suprema avaldas eile õhtul Hansapanga analüüsi. Hansapank <GR#EE.HP> hakkab Venemaal transiidisektorile liisinguteenusi pakkuma. Pank soovitab eile 0,72% langenud Hansapanga aktsiat akumuleerida. Aktsialt oodatakse 11,5% tõusu 240 kroonile. Supremale meeldis Hansapanga mitteintressikulude vähenemine. Üllatav oli Panga hoiuste kahanemine.

Eilse päeva suurtegija Norma aktsia <GR#EE.NORMA> (suurim ülekaalukalt tehingute arvult ning ka suurima päevakäibega) kukkus 7,62 protsenti 62,59 kroonile. Aktsia languse põhjustasid Norma suurkliendi AutoVazi tööseisak ja sellest tingitud võimalikud probleemid Normale.

Nõrgema närvikavaga investoreid võib ka täna näha aktsiaid müümas. Samas on aktsiaturul vähe reegleid, kuidas raha teha ? nendest üks on osta madalalt, müü kõrgelt.

Norma aktsia on väga lähedal oma kõrgtasemele, mistõttu kasumivõtmine aktsiast halva uudise kaasmõjul ei pruugigi kõige halvem idee olla. Kes 1999 aastal aktsiat 11 krooniga ostis, sellele pole vist halb idee enam kui 60 krooniga müüa ja kolme aasta teenistus taskusse panna.

Hetkel kuum