• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Soome suurfirma tütred hõivavad Eestis turgu

  Selle aasta esimese üheksa kuuga teenis grupp üle 8 miljardi krooni, millest 5 ehk peaaegu pool miljardit tuli Eestis tegutsevatelt firmadelt. Grupi omanduses on Astro Raamatud, R-Kioski omanik Lehti-Maja, MPDE ning Lehepunkt.
  Astro Raamatute tegevjuhi Arvo Pihli sõnul on see aasta läinud on tõusvas joones. Apollo Raamatumajaga turule tulnud firma juhi sõnul on see väga pikaajalise investeeringuga projekt. ?Apollo Raamatumaja on kallis üritus,? nentis Pihl. ?Kaks viimast aastat oleme töötanud kahjumiga, plussi loodame jõuda heal juhul järgmisel aastal, kindlasti ülejärgmisel.?
  Investeeringute tagasiteenimisega on Astro graafikus ja raamatumüük on prognoositust isegi paremini läinud. Firma teenis mullu 49 miljonit krooni, sel aastal prognoositakse jõuda 60 miljonini. Apollo Raamatumajad asuvad ka Pärnus ja Tartus. ?Sel aastal oleme peamiselt tegelenud müügiefektiivsuse saavutamisega, kuid ülejärgmisel aastal peaks Apollo kett kindlasti laienema,? rääkis Pihl.
  Lisaks pakub Astro ka operaatorteenust, varustades raamatutega kaubanduskeskusi, nagu Citymarket, Maksimarket ning Tallinna Kaubamaja raamatutega. See moodustab käibest umbes 28.
  Kuu aja pärast tähistab Apollo Raamatumaja, kuhu on investeeritud ca 5 mln krooni, kaheaastast sünnipäeva. ?Raamatu jaemüügiturul pole kellelgi veel jõulist liiderpositsiooni, kõikide turuosad jäävad alla 20,? rääkis Pihl. ?Tegelikult on meil hästi läinud, kuigi lootused olid ehk liiga optimistlikud. Siiski oleme suutnud hoida kõikides müügikohtades 20protsendilist müügikasvu.
  R-Koskite omaniku Lehti-Maja tegevdirektor Mart Relve sõnul on võrreldes eelmise aastaga kõva samm edasi astutud. Kui möödunud aastal oli firma käive 300 miljonit krooni, siis selle aasta lõpuks on oodata 13 miljoni võrra suuremat numbrit. Relve sõnul on nad ka kasumi osas olukorda hüppeliselt parandanud ja loodavad möödunud aasta rohkem kui 5 mln kroonise kahjumi selle aasta lõpuks likvideerida.
  ?Kui eelmised aastad oleme tegelenud turu kättevõitlemisega, siis nüüd on üle Eesti 200 kioskit töös ning saame hakata tulemusi maitsma,? ütles Relve. Lähiaastatel pole plaanis kioskite arvu suurendada. Suund on pigem sellel, et olemasolevad luugikioskid sulgeda ning avada uusi poode kaubanduskeskustes.
  Ennustustotalisaatori Megapanus tegevjuht Peeter Poomi sõnul tulemus neid veel ei rahulda. ?Ilmselt on see tingitud rahvuslikust eripärast, et inimestel pole palju vaba aega ja ei mängita nii palju kui näiteks Soomes,? ütles Poom.
  ?Kui on näiteks olümpiamängud, siis läheb meil väga hästi, kuid sellist pidevat klientuuri pole,? märkis Poom. ?Meie edasisi plaane takistab hetkel ka seadusandlus. Ootame pikisilmi hasartmaksuseaduse vastuvõtmist, sest praegune on ainult kasiinode jaoks ja kihlvedudest pole juttugi.?
  Hollywoodi filme maale toova ja Coca-Cola Plaza omaniku ASi MPDE käive kasvas 25 üle 65 miljoni krooni.
  Ainuke üle-eestiline ajakirjanduse levitaja AS Lehepunkt teenis üheksa kuuga 146 miljonit krooni. Firma tegevjuhi Priit Vakkumi sõnul on tulemus hoolimata sellest, et jäi protsendipunkti võrra prognoositust alla, hea. Kuna aasta algul mitmete väljaannete kaanehinnad tõusid, siis rahaliselt on müüginumbrid kasvanud, tükiliselt aga langenud. Suve lõpus hakkas olukord siiski paranema, oma mõju on Vakkumi hinnangul uute ostukeskuste avamisel. ?Sellest kuust plaanime suurendada venekeelse ajakirjanduse sortimenti ja olemasoleva hindasid pisut alandada,? rääkis Vakkum.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Mihkel Nestor: kahetoalistele korteritele varsti enam ostjaid ei leidu
Tohutu muutus demograafias avaldab kinnisvaraturule aasta-aastalt üha suuremat mõju, nii et tekib küsimus, kas praegustel kahetoaliste korterite omanikel on tulevikus suuremale pinnale kolides enam turgu vana mahamüümiseks, kirjutab SEB majandusanalüütik Mihkel Nestor.
Tohutu muutus demograafias avaldab kinnisvaraturule aasta-aastalt üha suuremat mõju, nii et tekib küsimus, kas praegustel kahetoaliste korterite omanikel on tulevikus suuremale pinnale kolides enam turgu vana mahamüümiseks, kirjutab SEB majandusanalüütik Mihkel Nestor.
Dow Jones lõpetas nädala ajaloolise tipptulemusega
Dow Jonesi tööstuskeskmine tõusis täna 0,21% ja sulgus 35 677,02 punktil, mis on ajaloo kõrgeim tulemus.
Dow Jonesi tööstuskeskmine tõusis täna 0,21% ja sulgus 35 677,02 punktil, mis on ajaloo kõrgeim tulemus.
Riik viib lennufirmad ühe tiiva alla
Valitsus andis majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumile heakskiidu alustada ettevalmistusi uue lennunduskontserni loomiseks, mis ühendab Nordica, Regional Jeti (ärinimi Xfly) ja Transpordi Varahalduse ühe katuse alla.
Valitsus andis majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumile heakskiidu alustada ettevalmistusi uue lennunduskontserni loomiseks, mis ühendab Nordica, Regional Jeti (ärinimi Xfly) ja Transpordi Varahalduse ühe katuse alla.
Euroopa liidrid annavad Poolale viimase võimaluse
Poola peaminister Mateusz Morawiecki saabus täna Brüsselisse kaitsma oma riigi justiitsreforme, kuid võib homme Euroopa Liidu tippkohtumiselt lahkuda trahvide ning kohtukutsega.
Poola peaminister Mateusz Morawiecki saabus täna Brüsselisse kaitsma oma riigi justiitsreforme, kuid võib homme Euroopa Liidu tippkohtumiselt lahkuda trahvide ning kohtukutsega.