Kaja Koovit • 22. november 2002 kell 9:20

Wall Streeti firmasid ähvardavad enam kui 1 mld dollarini ulatuvad trahvid

Wall Streeti firmasid ähvardavad kallutatud analüüside kaudu investoritega manipuleerimise eest üle 1 mld dollari (15,6 mld krooni) ulatuvad trahvid.

CBSMarketwatch kirjutas The Wall Street Journal Onlinele viidates, et suuri trahve plaanitakse teiste seas ka selliste tuntud firmade suhtes nagu Citigroup, Credit Suisse Group ja Goldman Sachs.

Asjale lähedalseisvate inimeste sõnadele tuginedes edastas mainekas majandusleht, et Citigroupi ähvardab suurim, umbes 500 miljoni dollari (7,8 mld krooni) suurune trahv. Credit Suisse väärtpaberigrupp võib pääseda 200 miljoni dollarilise (3,1 mld kroonise) trahviga.

Trahvid oleksid osa kokkuleppest, mille kohaselt väärtpaberifirmad peaksid muutma aktsiaanalüüside avaldamise praktikat. Trahvisummad ei ole siiski veel kindlad ja võivad muutuda vastavalt sellele, kuidas ettevõtted rangemaid sisekorraeeskirju kehtestavad. Ei ole ka teada, kas mõnelt uurimise all olevalt väärtpaberifirmalt nõutakse eksimuste tunnistamist.

Täna alustavad New Yorgi peaprokuröri kantselei, väärtpaberijärelevalve (SEC), New Yorgi börsi ja rahvusliku väärtpaberimaaklerite assotsiatsiooni (NASD) esindajad konsultatsioone kokkuleppe sõlmimiseks. Kokkulepe loodetakse sõlmida Tänupühadeks ehk 28. novembriks.

Hetkel kuum