Artikkel
 • Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Pangad väljuvad terve nahaga

  Pankade kõrval jäävad pika ninaga Lacto grupi võlausaldajad, nende seas välispartnerid, maksuamet ja Kemira Agro Eesti AS.
  Äripangale võlgnevad Lacto grupiga seotud ettevõtted kokku 27 miljonit krooni. Hansa Capitalil on saamata raha ligi 100 miljoni krooni ulatuses.
  Kui Äripank saab oma laenuraha tagasi Eesti Maaelu Krediteerimise Fondi kaudu, siis Hansa Capital saab endale Rapla piimakombinaadi varad 118 miljoni kroonise hüpoteegi ulatuses.
  Äripanga nõukogu esimees Viljar Veskiväli ütles, et Äripank pole otse Lactole ega selle järeltulijale Rapla Dairyle laenu andnud. Laenu saajaks on AS Lacto Agro Grupp, millele kuulub kümmekond piimafarmi. Kui maaelu fond avab Äripangale 25 miljoni kroonise laenukraani, läheb raha panga kaudu farmidele ja pangast saab farmide omanik. Pank saab oma raha tagasi, kui farmid end välja ostavad.
  Hansa Capital saab oma raha tagasi ASi Rapla Dairy pankrotiprotsessis, mis läks sel nädalal käima. Kuigi turul liigub jutt, et Hansa Capital on laenu tagatisest ilma jäänud, kinnitab hooneregistri märge, et Rapla Dairy varad on panditud Hansa Capitali kasuks. Riskide kaetust kinnitas eile ka Hansapank.
  Rahast jäävad ilma Lacto ja selle järeltulija Rapla Dairy välispartnerid Euroopast. Nõuded Lacto vastu ulatuvad mitmekümne miljoni kroonini, ent nende tagasisaamine nõuab visadust Lacto pankrotihaldurilt Kalev Mägilt, sest Lacto on varast tühjaks kanditud. Seetõttu pole Lacto pankroti algatanud ASil Kemira Agro suurt lootust oma 5,7 miljonit krooni tagasi saada. ASi Lacto võlad maksuametile küünivad 2,5 miljoni kroonini.
  Teated selle kohta, et Rapla Dairy hankis aktsiaemissiooni käigus juurde ligi 70 mln krooni, pole seni täpsemat kinnitust leidnud. Uudist ei osanud eile kommenteerida Rapla Dairy nõukogu liige Peeter Kibe. Rapla Dairy juhatuse liikmed ei leidnud eile aega küsimustele vastamiseks.
  Rapla Dairy ja kogu Lacto grupi tõenäoline omanik Yaqub Haidary ei soovinud eile samuti oma tegemisi kommenteerida. Ta ütles, et pole Eestis ja ähvardas, et Äripäeva ajakirjanikega läheb väga halvasti, kui veel tema ettevõtmistest kirjutatakse. ?Kui jätkate, siis ei saa teie elu olema parem kui minu oma,? ütles Haidary.
  Lacto pankrotiprotsessi taga näevad Lacto endised partnerid Euroopast Yaqub Haidary luksuslikku elustiili. Ühe asjaga kursis oleva allika väitel on Haidaryl Prantsusmaal uhke elamine, ent oma Afganistani passi tõttu ei saa ta Pariisis pikka aega korraga viibida. Allika väitel taotles Haidary Eesti kodakondsust just seepärast, et mõne aasta pärast väärika Euroopa Liidu kodanikuna vabalt ringi reisida.
  Piimaliidu juht Neeme Jõgi ütles, et tema teada on Haidaryl raha küll, aga ta ei too seda Eestisse. Raha seisab välismaal ja Haidary toob seda Eestisse jaokaupa.
  Haidary probleemid said alguse paar aastat tagasi, kui ta pettis oma Euroopa partnereid, müües Eesti toodangu pähe Euroopast ja Venemaalt ostetud võid ja piimapulbrit. Sellega kaotas Haidary Euroopa turu ja peab nüüd oma kaupa müüma madalama hinnaga kaugetes Aasia ja Aafrika riikides.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Olulisemad lood

Ootamatult sügav majanduslangus paneb prognoose ümber tegema
Euroopa Liidu kõige sügavam majanduslangus Eestis ületas analüütikute kartusi ning paneb ümber hindama ka lähiaja prognoose, kuid paar kummalist näitajat annab alust arvata, et äkki korrigeeritakse SKP numbrit tulevikus ülespoole.
Euroopa Liidu kõige sügavam majanduslangus Eestis ületas analüütikute kartusi ning paneb ümber hindama ka lähiaja prognoose, kuid paar kummalist näitajat annab alust arvata, et äkki korrigeeritakse SKP numbrit tulevikus ülespoole.
Mihkel Nestor: majandus langeb veel mõnda aega
Kuigi ettevõtete käibed kasvavad mühinal, siis SKP hoopis väheneb ja seda ka järgnevatel kvartalitel, kirjutab SEB majandusanalüütik Mihkel Nestor.
Kuigi ettevõtete käibed kasvavad mühinal, siis SKP hoopis väheneb ja seda ka järgnevatel kvartalitel, kirjutab SEB majandusanalüütik Mihkel Nestor.
USA aktsiaturud sattusid hea töötururaporti peale segadusse
USA aktsiaturud sulgusid eri suundades ja andsid segaseid signaale pärast värsket töötururaportit, mille kohaselt on tööpuudus endiselt ülimadal ja uusi töötajaid palgatakse prognoositust enam.
USA aktsiaturud sulgusid eri suundades ja andsid segaseid signaale pärast värsket töötururaportit, mille kohaselt on tööpuudus endiselt ülimadal ja uusi töötajaid palgatakse prognoositust enam.
Reaalajas börsiinfo
Suures kahjumis Operaili kaubaveod on tänavu vähenenud poole võrra
Riigile kuuluva raudteevedude ettevõtte Operail kaubamahud on Vene sõja tõttu kokku kuivanud ning kasumi asemel vaatab esimese 9 kuu tulemustest vastu 3,5 miljoni euro suurune kahjum.
Riigile kuuluva raudteevedude ettevõtte Operail kaubamahud on Vene sõja tõttu kokku kuivanud ning kasumi asemel vaatab esimese 9 kuu tulemustest vastu 3,5 miljoni euro suurune kahjum.
Värbajad annavad nõu: mida teha, kui turul pole sobivat töötajat?
Kui tööjõuturul ei leidu sobivat kandidaati, siis ei tasu värbajal kindlasti hakata potentsiaalset töötajat nii-öelda “ilustama”, rääkis Grant Thorntoni personaliteenuste juhtiv nõustaja Airi Neemre saates “Kasvukursil”.
Kui tööjõuturul ei leidu sobivat kandidaati, siis ei tasu värbajal kindlasti hakata potentsiaalset töötajat nii-öelda “ilustama”, rääkis Grant Thorntoni personaliteenuste juhtiv nõustaja Airi Neemre saates “Kasvukursil”.
Head uudised tulevad Zaporižžjast: Vene väed taanduvad
Sõda Lõuna-Ukrainas koondub sealsetele maanteedele, Donetskis käivad tihedad lahingud Bahmuti pärast ning Zaporižžja oblastis on Vene väed sunnitud taganema.
Sõda Lõuna-Ukrainas koondub sealsetele maanteedele, Donetskis käivad tihedad lahingud Bahmuti pärast ning Zaporižžja oblastis on Vene väed sunnitud taganema.
Euroopa Liit kehtestas viimaks Vene naftale hinna ülempiiri Uuendatud: USA kehtestab sama ülempiiri
Pärast pikki vaidlusi otsustas Euroopa Liit kehtestada Vene toornaftale hinna ülempiiri 60 dollarit barrel. USA teatas samuti ülempiiriga ühinemisest.
Pärast pikki vaidlusi otsustas Euroopa Liit kehtestada Vene toornaftale hinna ülempiiri 60 dollarit barrel. USA teatas samuti ülempiiriga ühinemisest.

Olulisemad lood

NBA lubab pensionifondidel klubide omanikeks olla
USA tippkorvpalliliiga NBA otsustas eile lubada pensionifondidel, riiklikel fondidel ja sihtkapitalidel olla korvpalliklubide passiivsed osanikud.
USA tippkorvpalliliiga NBA otsustas eile lubada pensionifondidel, riiklikel fondidel ja sihtkapitalidel olla korvpalliklubide passiivsed osanikud.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.