Inno Tähismaa • 28. november 2002 kell 22:00

Pangad väljuvad terve nahaga

Pankade kõrval jäävad pika ninaga Lacto grupi võlausaldajad, nende seas välispartnerid, maksuamet ja Kemira Agro Eesti AS.

Äripangale võlgnevad Lacto grupiga seotud ettevõtted kokku 27 miljonit krooni. Hansa Capitalil on saamata raha ligi 100 miljoni krooni ulatuses.

Kui Äripank saab oma laenuraha tagasi Eesti Maaelu Krediteerimise Fondi kaudu, siis Hansa Capital saab endale Rapla piimakombinaadi varad 118 miljoni kroonise hüpoteegi ulatuses.

Äripanga nõukogu esimees Viljar Veskiväli ütles, et Äripank pole otse Lactole ega selle järeltulijale Rapla Dairyle laenu andnud. Laenu saajaks on AS Lacto Agro Grupp, millele kuulub kümmekond piimafarmi. Kui maaelu fond avab Äripangale 25 miljoni kroonise laenukraani, läheb raha panga kaudu farmidele ja pangast saab farmide omanik. Pank saab oma raha tagasi, kui farmid end välja ostavad.

Hansa Capital saab oma raha tagasi ASi Rapla Dairy pankrotiprotsessis, mis läks sel nädalal käima. Kuigi turul liigub jutt, et Hansa Capital on laenu tagatisest ilma jäänud, kinnitab hooneregistri märge, et Rapla Dairy varad on panditud Hansa Capitali kasuks. Riskide kaetust kinnitas eile ka Hansapank.

Rahast jäävad ilma Lacto ja selle järeltulija Rapla Dairy välispartnerid Euroopast. Nõuded Lacto vastu ulatuvad mitmekümne miljoni kroonini, ent nende tagasisaamine nõuab visadust Lacto pankrotihaldurilt Kalev Mägilt, sest Lacto on varast tühjaks kanditud. Seetõttu pole Lacto pankroti algatanud ASil Kemira Agro suurt lootust oma 5,7 miljonit krooni tagasi saada. ASi Lacto võlad maksuametile küünivad 2,5 miljoni kroonini.

Teated selle kohta, et Rapla Dairy hankis aktsiaemissiooni käigus juurde ligi 70 mln krooni, pole seni täpsemat kinnitust leidnud. Uudist ei osanud eile kommenteerida Rapla Dairy nõukogu liige Peeter Kibe. Rapla Dairy juhatuse liikmed ei leidnud eile aega küsimustele vastamiseks.

Rapla Dairy ja kogu Lacto grupi tõenäoline omanik Yaqub Haidary ei soovinud eile samuti oma tegemisi kommenteerida. Ta ütles, et pole Eestis ja ähvardas, et Äripäeva ajakirjanikega läheb väga halvasti, kui veel tema ettevõtmistest kirjutatakse. ?Kui jätkate, siis ei saa teie elu olema parem kui minu oma,? ütles Haidary.

Lacto pankrotiprotsessi taga näevad Lacto endised partnerid Euroopast Yaqub Haidary luksuslikku elustiili. Ühe asjaga kursis oleva allika väitel on Haidaryl Prantsusmaal uhke elamine, ent oma Afganistani passi tõttu ei saa ta Pariisis pikka aega korraga viibida. Allika väitel taotles Haidary Eesti kodakondsust just seepärast, et mõne aasta pärast väärika Euroopa Liidu kodanikuna vabalt ringi reisida.

Piimaliidu juht Neeme Jõgi ütles, et tema teada on Haidaryl raha küll, aga ta ei too seda Eestisse. Raha seisab välismaal ja Haidary toob seda Eestisse jaokaupa.

Haidary probleemid said alguse paar aastat tagasi, kui ta pettis oma Euroopa partnereid, müües Eesti toodangu pähe Euroopast ja Venemaalt ostetud võid ja piimapulbrit. Sellega kaotas Haidary Euroopa turu ja peab nüüd oma kaupa müüma madalama hinnaga kaugetes Aasia ja Aafrika riikides.

Hetkel kuum