Ülo Toomsalu • 23. jaanuar 2003 kell 6:13

EPL: Vaidlus pensionide üle lükkub kevadesse

Pensionitõus on lükkumas kevadesse, sest tõenäoliselt ei suuda Riigikogu praegune koosseis ajapuuduse tõttu pensioniseadust ega eelarvet muuta.

Keskerakond algatas eile pensioni lisatõusu eelnõu, mille järgi kasvaks pensionäride sissetulekud 1. märtsist 100 krooni võrra. Eelarvest kuluks sellele 380 miljonit krooni, kirjutab Eesti Päevaleht.

Reformierakonna aseesimees Meelis Atonen märkis, et kui keegi tuleb kaks nädalat enne parlamendi praeguse koosseisu töö lõppu välja sellise ettepanekuga, saab see olla vaid mainekujunduskampaania. ?Mida kiiremini riigikogu töö lõpetab, seda kasulikum Eesti rahvale,? lisas ta.

Juriidiliselt ebapädevaks hindas eelnõu ka sotsiaalkomisjoni esimees Toomas Vilosius, kelle sõnul saab eelarve muutmist algatada vaid valitsus. ?Oleme pensionide tõstmise poolt, kuid sellisel kujul on seda väga raske toetada,? ütles Rahvaliidu poliitik Elmar Truu.

Isamaaliitlane Kalle Jürgenson peab Keskerakonna sammu küüniliseks, mis võib seada ohtu pensionide indekseerimise süsteemi. Keskerakondlase Olev Raju sõnul on see õiguslikult siiski korrektne, kuid pärast selle vastuvõtmist jääb riigieelarvesse paranduste tegemine ilmselt järgmise valitsuse ülesandeks.

Hetkel kuum