16. september 2003 kell 10:23

Rootsi ei eurole loob pretsedendi

Ühisrahale ülemineku tagasilükkamine Rootsis loob pretsedendi uutele liikmesriikidele, kel samuti on ?kohustus? euroga liituda.

Komisjon möönis esmaspäeval, et lepingus sisalduv kohustus on sisuliselt mõttetu, kuna iga riik otsustab tegelikult ise, kas ja millal liitumistaotlus esitada, kirjutab Financial Times artiklis Rootsi euroreferendumist.

?Rootsil on kohustus liituda, kuid surve avaldamine ei tule kõne alla,? ütles rahandusvoliniku Pedro Solbesi pressiesindaja. Samuti tõrjus ta küsimuse, kas mõni riik ei sooviks eurotsoonist välja astuda. ?Kolm neljandikku eurotsooni elanikest on euroga väga rahul,? ütles ta.

Uute liikmesriikide osas on Komisjon praegu enam mures, et riigid liigselt rahaliiduga ühinema ei kiirustaks, enne kui nende majandused selleks valmis on, kirjutab FT.

Hetkel kuum