Ülo Toomsalu • 20. oktoober 2003 kell 6:03

EPL: Euroliidu ootel läheb kinnisvara hästi kaubaks

Eestlased on Euroopa Liitu astumise eel hakanud aina enam kokku ostma kinnisvara ja maad, lootes, et hinnad liitu astudes hüppeliselt kasvavad.

Tallinlanna Anneli (24) ja ta elukaaslane ostsid pangalaenuga maad Rae vallas. ?Ma ei tee seda mitte otseselt Euroopa Liitu astumise pärast, vaid selleks, et tulevikus ei peaks töölkäimise pärast end rebestama,? ütles ta Eesti Päevalehele.

?Kui eelmisel aastal ostsin maatüki 300 000 krooni eest, siis täna aasta hiljem saan selle eest juba pool milli küsida ja see areng ei peatu,? ütles Anneli. Ta usub, et mõne aasta pärast saab ta maatüki eest juba viiekordset hinda.

ERI Kinnisvara analüütiku Tõnu Toompargi hinnangul on inimesed tõepoolest hakanud kinnisvara kokku ostma, samas ei tehta seda alati ratsionaalselt.

?Tänastesse hindadesse on Euroopa Liit juba sisse kirjutatud,? ütles ta. ?Analüütikud on välja arvutanud, et Euroopa Liidus kasvavad majandus ja sissetulekud kiiremini ? see tõstabki kinnisvara hinda.?

Toompargi hinnangul suurlinnades Tallinnas, Tartus ja Pärnus Euroopa Liitu astumine kinnisvara hindadele oluliselt ei mõju. Maapiirkondades on tema sõnul turg läbipaistmatum ning seal võivad hinnad tõusta.

Kinnisvarafirma Uus Maa marketingidirektor Ain Kivisaar lisas, et käesoleval aastal on kinnisvara müük ja hinnad stabiilselt kasvanud. Paigal püsivad tema sõnul vaid kaubandus- ja büroopindade hinnad.

Hüppelist kinnisvarahinna tõusu Euroopa Liitu astumise järel Kivisaar ei usu. ?Need, kes kinnisvara ostes soovivad rikastuda, peavad pettuma.? Tema sõnul on tagasi tõmbumas isegi varem aktiivselt Eestis kinnisvara soetanud soomlased, kelle jaoks siinne hinnatase ei ole enam nii atraktiivne.

Kivisaar ennustab, et tuleva aasta aprillikuuks tõuseb kinnisvara hind praegusega võrreldes 5-10 protsenti. Tema hinnangul kallinevad tõenäoliselt odavamad eluruumid, suurim oht ülehinnatud saada on äärelinna korteritel.

Hetkel kuum