Liis Kängsepp • 26. oktoober 2003 kell 22:00

Kapo kahtlustab kaht PRIA ametnikku

Algatatud kriminaalasi puudutab kolme eelmise aasta lõpus tehtud riikliku nõuandetoetuse maksmist. Kui suurte summade tõttu kriminaalasi algatati, ei nõustunud kapo kommenteerima, pressiesindaja Henno Kuurmanni sõnul pole kriminaalasjas veel kellelegi süüdistust esitatud ning eeluurimise tähtaega on pikendatud 24. novembrini.

Läbi otsiti põllumajanduse registrite ja informatsiooni ameti (PRIA) toetuste osakonna juhataja asetäitja Lemmi Maasiku ja finantsosakonna juhataja Ly Lobjakase kabinetid, kes enda sõnul pole riiklike nõuandetoetuste jagamisega seotud ja ei saa aru, miks kapo just nende tubadesse tungis. Lisaks on kapo läbi otsinud kahele töötajale varem kuulunud konsultatsioonifirma Leges Consult ruumid.

?Mina ei puutu mitte üheski protsessis kokku otsustamisega, kas anda raha või mitte,? ütles Maasik, kes tegeleb piirkondlike taotluste vastuvõtjate töö koordineerimisega. ?Kapo ilmselt ei tea meie protseduure.?

Lobjakase sõnul on tema töö pigem tehniline ? ta kirjutab maksekorraldustele alla ja kontrollib nende õigsust. ?Põhimõtteliselt minul endal pole võimalik neid pabereid koostada, sest mina maksekorraldust ise teha ei saa. Ilmselt pole kapo piisavalt uurinud, kas oleme otsustamisega seotud,? ütles Lobjakas.

Veel mõned kuud tagasi olid Maasik ja Lobjakas konsultatsioonifirma Leges Consult omanikud, mis muu hulgas tegeleb põllumajandusnõustamisega. Ehk siis Lobjakas ja Maasik omasid firmat, mis aitab kokku kirjutada äriprojekte, mille alusel PRIAst SAPARDi raha taotleda.

Maasik ja Lobjakas ise sellise firma omamises ja samal ajal PRIAs töötamises huvide konflikti ei näinud, sest nemad ei saa raha jagamise üle otsustada ega ole seotud riiklike nõuandetoetuste maksmisega. Lisaks polnud nad endi sõnul juhatuses enam 2001. aastast saadik ning nende osalus firmas oli vaid sümboolne.

Selle aasta augustis müüsid Lobjakas ja Maasik firma Leges Consult 54 000 krooniga konsulendile ja SAPARDi nõustajale Eire Einolale, kes sai eelmisel aastal riiklikku nõuandetoetust 18 000 krooni. Einola on Leges Consulti juhatusse kuulunud 2001. aastas saadik ning tema sõnul endised omanikud firma juhtimisega seotud ei olnud ning seega on talle arusaamatu, miks kapo sellise naeruväärse summa pärast tema kontori läbi otsis.

?Nemad (Maasik ja Lobjakas ? toim.) on PRIAs siiski nii väiksed tegijad, kuigi nimed kõlavad muidugi uhkelt,? ütles Einola.

?Minu kliendid on jäänud toetusest ka ilma,? lisas Einola, viidates sellele, et Maasiku ja Lobjakase võimuses polnud raha jagamist mõjutada.

PRIA peadirektori asetäitja Katrin Noorkõivu sõnul oli juhtkond Lobjakase ja Maasiku osalusest firmas teadlik, kuid kuni tänavu suveni ei nähtud selles probleemi ? naistel lubati olla firma omanikud, keelati vaid olla ettevõtte juhatuses.

Kevadel aga esitati PRIA-le mitukümmend kahtlast projekti, mille eesmärgiks oli ilmselt PRIAst raha välja petta. Mõned neist projektidest olid kirjutatud Maasikule ja Lobjakasele kuulunud firmas, mistõttu PRIA juhtkonnas kerkis üles eetikaküsimus.

?Meie nõue ja soovitus oli, et nad peavad tegema valiku, kas töötavad PRIAs või erasektoris,? ütles Noorkõiv.

Hetkel kuum