• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Kapo kahtlustab kaht PRIA ametnikku

  Algatatud kriminaalasi puudutab kolme eelmise aasta lõpus tehtud riikliku nõuandetoetuse maksmist. Kui suurte summade tõttu kriminaalasi algatati, ei nõustunud kapo kommenteerima, pressiesindaja Henno Kuurmanni sõnul pole kriminaalasjas veel kellelegi süüdistust esitatud ning eeluurimise tähtaega on pikendatud 24. novembrini.
  Läbi otsiti põllumajanduse registrite ja informatsiooni ameti (PRIA) toetuste osakonna juhataja asetäitja Lemmi Maasiku ja finantsosakonna juhataja Ly Lobjakase kabinetid, kes enda sõnul pole riiklike nõuandetoetuste jagamisega seotud ja ei saa aru, miks kapo just nende tubadesse tungis. Lisaks on kapo läbi otsinud kahele töötajale varem kuulunud konsultatsioonifirma Leges Consult ruumid.
  ?Mina ei puutu mitte üheski protsessis kokku otsustamisega, kas anda raha või mitte,? ütles Maasik, kes tegeleb piirkondlike taotluste vastuvõtjate töö koordineerimisega. ?Kapo ilmselt ei tea meie protseduure.?
  Lobjakase sõnul on tema töö pigem tehniline ? ta kirjutab maksekorraldustele alla ja kontrollib nende õigsust. ?Põhimõtteliselt minul endal pole võimalik neid pabereid koostada, sest mina maksekorraldust ise teha ei saa. Ilmselt pole kapo piisavalt uurinud, kas oleme otsustamisega seotud,? ütles Lobjakas.
  Veel mõned kuud tagasi olid Maasik ja Lobjakas konsultatsioonifirma Leges Consult omanikud, mis muu hulgas tegeleb põllumajandusnõustamisega. Ehk siis Lobjakas ja Maasik omasid firmat, mis aitab kokku kirjutada äriprojekte, mille alusel PRIAst SAPARDi raha taotleda.
  Maasik ja Lobjakas ise sellise firma omamises ja samal ajal PRIAs töötamises huvide konflikti ei näinud, sest nemad ei saa raha jagamise üle otsustada ega ole seotud riiklike nõuandetoetuste maksmisega. Lisaks polnud nad endi sõnul juhatuses enam 2001. aastast saadik ning nende osalus firmas oli vaid sümboolne.
  Selle aasta augustis müüsid Lobjakas ja Maasik firma Leges Consult 54 000 krooniga konsulendile ja SAPARDi nõustajale Eire Einolale, kes sai eelmisel aastal riiklikku nõuandetoetust 18 000 krooni. Einola on Leges Consulti juhatusse kuulunud 2001. aastas saadik ning tema sõnul endised omanikud firma juhtimisega seotud ei olnud ning seega on talle arusaamatu, miks kapo sellise naeruväärse summa pärast tema kontori läbi otsis.
  ?Nemad (Maasik ja Lobjakas ? toim.) on PRIAs siiski nii väiksed tegijad, kuigi nimed kõlavad muidugi uhkelt,? ütles Einola.
  ?Minu kliendid on jäänud toetusest ka ilma,? lisas Einola, viidates sellele, et Maasiku ja Lobjakase võimuses polnud raha jagamist mõjutada.
  PRIA peadirektori asetäitja Katrin Noorkõivu sõnul oli juhtkond Lobjakase ja Maasiku osalusest firmas teadlik, kuid kuni tänavu suveni ei nähtud selles probleemi ? naistel lubati olla firma omanikud, keelati vaid olla ettevõtte juhatuses.
  Kevadel aga esitati PRIA-le mitukümmend kahtlast projekti, mille eesmärgiks oli ilmselt PRIAst raha välja petta. Mõned neist projektidest olid kirjutatud Maasikule ja Lobjakasele kuulunud firmas, mistõttu PRIA juhtkonnas kerkis üles eetikaküsimus.
  ?Meie nõue ja soovitus oli, et nad peavad tegema valiku, kas töötavad PRIAs või erasektoris,? ütles Noorkõiv.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum
Adam Erki Enok: elekter on kallis. Aga kes investeeriks tootmisesse, kui hind võib nulli kukkuda?
Elektri hind on kõrge ja kahjustab nii ettevõtete konkurentsivõimet kui ka eraisikute toimetulekut. Erakond Isamaa on välja hüüdnud plaani hinda kunstlikult alla tuua, kuid see ei lahenda olukorda, kus tootmisvõimsusi on lihtsalt puudu. Vaja oleks hoopis mehhanismi, mis julgustaks uutesse tootmisseadmetesse investeerimist, kirjutab päikesepaneelide tootearenduse spetsialist Adam Erki Enok.
Elektri hind on kõrge ja kahjustab nii ettevõtete konkurentsivõimet kui ka eraisikute toimetulekut. Erakond Isamaa on välja hüüdnud plaani hinda kunstlikult alla tuua, kuid see ei lahenda olukorda, kus tootmisvõimsusi on lihtsalt puudu. Vaja oleks hoopis mehhanismi, mis julgustaks uutesse tootmisseadmetesse investeerimist, kirjutab päikesepaneelide tootearenduse spetsialist Adam Erki Enok.
Metallid kukkusid halvimasse kvartalisse pärast eelmist finantskriisi
Tööstusmetallide alamindeks on teises kvartalis langenud 26%, mis on suurima langus alates 2008. aasta lõpust. Langusele pöördusid metallid pärast Föderaalreservi 0,75protsendipunktist intressimäära tõstmist.
Tööstusmetallide alamindeks on teises kvartalis langenud 26%, mis on suurima langus alates 2008. aasta lõpust. Langusele pöördusid metallid pärast Föderaalreservi 0,75protsendipunktist intressimäära tõstmist.
Baltika juht lahkub ametist
Baltika juhatuse esimees Flavio Perini lahkub poolte kokkuleppel ametist, uueks juhiks saab senine juhatuse liige Brigitta Kippak.
Baltika juhatuse esimees Flavio Perini lahkub poolte kokkuleppel ametist, uueks juhiks saab senine juhatuse liige Brigitta Kippak.
Raadiohommikus: tehinguturul ja Ukrainas toimuv
Teisipäevases Äripäeva raadio hommikuprogrammis tuleb juttu NATO idatiiva tugevdamisest, Eesti tehinguturul toimuvast sõja valguses ja sellest, mida arvab Ukraina ettevõtluse perspektiividest seal äsja äridelegatsiooni koosseisus käinud ettevõtja.
Teisipäevases Äripäeva raadio hommikuprogrammis tuleb juttu NATO idatiiva tugevdamisest, Eesti tehinguturul toimuvast sõja valguses ja sellest, mida arvab Ukraina ettevõtluse perspektiividest seal äsja äridelegatsiooni koosseisus käinud ettevõtja.
G7 riigid keelavad taas Kiievit rünnanud Venemaa kulla importimise
Maailma juhtivad tööstusriigid keelustavad Venemaa kulla importimise, et piirata sõda pidava Putini rahaallikaid. Samal ajal toibub Ukraina pealinn esimesest raketirünnakust üle mitme nädala.
Maailma juhtivad tööstusriigid keelustavad Venemaa kulla importimise, et piirata sõda pidava Putini rahaallikaid. Samal ajal toibub Ukraina pealinn esimesest raketirünnakust üle mitme nädala.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.