Tõnis Oja • 28. oktoober 2003 kell 22:00

Eraisikute laenuintress taas rekordmadal

Eraisikutele antud laenude kaalutud keskmine intress langes Eesti Panga andmetel septembris uuele rekordmadalale tasemele, 5,67 protsendile. Intressilangus oli möödunud kuul muljetavaldav ? 0,30 protsendipunkti.

Eks intressilanguse peasüüdlane on samuti juba pikemat aegu tuttav eluasemelaenude intress, mis langes 0,1 protsendipunkti võrra, 4,6 protsendile. Kuna eluasemelaenude osatähtsus eraisikulaenude koondportfellis on küllaltki suur (76%), siis selle väikese intressimuutuse mõju isegi kaalutud keskmisele on märkimisväärne.

Eraisikutele antud laenude maht kasvas septembris 4,8 protsenti, 17,29 miljardi kroonini. Sellest suurem (protsentuaalselt) oli eraisikute laenujäägi maht täpselt aasta tagasi, septembris 2002. September on tavapärasest kõrgema laenuaktiivsusega kuu, sest siis pöörduvad pankade poole taas tudengid, kes taotlevad (ja üldjuhul saavad) õppelaenu.

Peamiselt õppelaene sisaldav muude laenude maht kasvas septembris 9,5 protsenti, mis oli mõnevõrra suurem kui möödunud aastal, aga samal ajal tunduvalt väiksem kui kaks aastat tagasi. Kokku kasvas laenude jääk septembris 1,1 miljardi krooni võrra, 60,8 miljardi kroonini.

Hetkel kuum