28. oktoober 2003 kell 22:00

Turvalisus on välisukse valikul esimene nõue

ASi Viljandi Aken ja Uks müügijuhi Rain Hüva sõnul algab uksevalik otsustusest, kelle ja mille vastu soovitakse olla kaitstud. ?Statistika näitab, et ca 90% sissemurdmistest saab liigitada hetkeajendi tegevuseks. Sellest lähtuvalt on eelkõige vaja luua tõkend, millest ei saaks kiiresti ja vaikselt läbi minna. Sellise turvalisuse tagab kolme peamise komponendi koosmõju ? uks, lukk ja hinged ning paigaldus. Peamisteks hindamise parameetriteks on aeg ja müra,? selgitas Hüva.

Viljandi Aken ja Uks kasutab uste tootmisel nn sandwich- meetodit, mille käigus ukseleht pressitakse mitmest erinevast materjalist. Näiteks enim nõutud korteriuks koosneb kolmest erinevast pinnakihist mõlemal pool ust ja kivivillast nende vahel.

Kindel Uks OÜ juhatuse esimehe Kalju Metsküla sõnade kohaselt peaks uksel kindlasti olema kaks lukku, mis paiknevad 30sentimeetrise vahega ning on topeltpesas, et neid poleks võimalik ketaslõikuriga välja lõigata. Uksesilma puhul on oluline see, et sellest peab kindlasti ka uksematti nägema.

Luku valikul on peamisteks parameetriteks luku füüsiline tugevus ja muukimiskindlus. Mõistlik oleks valida uksele lukk, mis on liigutatud nn turvalukkude kategooriasse. Viljandi Aken ja Uks on välja töötanud standardsed lahendused, kuid vajadusel arvestatakse ka kliendi soovidega. Kui vahetatakse korraga nii trepikoja kui ka korterite uksed, siis võiks kaaluda seeriavõtmete kasutamist vältimaks paljude erinevate võtmete olemasolu.

Kasutatavad hinged peaksid olema küllalt tugevad, et neid ei saaks mehaaniliselt lõhkuda. Kindlasti peaks olemas olema nn turvapoldid, mis ühendavad suletud olekus ukse üheks komplektiks. See välistab hingede lõhkumisel ukse eemaldamise. Hea oleks, kui lengi ja ukselehe vaheline pilu oleks kaetud valtsiga ehk nn mantliga.

Kui kõrge turvalisusega uks on paigaldatud valesti, pole kallitest komponentidest kasu. Kindlasti tuleks uste paigaldamisel kasutada kogenud spetsialiste. Mõnesajakroonine kokkuhoid ukse paigaldamisel võib tekitada olukorra, kus tuhandete kroonide eest ostetud kõrge turvalisusega uks ja lukk muutuvad sisuliselt mõttetuks.

Üldiselt pakuvad paljud uksetootjad ukse ostmisel kohe ka paigaldust. Pärast tellimist võetakse täpne mõõt ja ukse ettepanemine on Kalju Metsküla väitel juba kerge protseduur, mis võtab aega vaid 30?45 minutit.

?Korralikud firmad koristavad pärast ka prahi ning viivad soovi korral vana ukse minema. Samuti kehtib ustele kaheaastane garantii,? seletas Metsküla.

Kui esmane roll ? turvalisus ? on täidetud, siis tulevad mängu muud komponendid: mugavusparameetrid (helipidavus, kasutamismugavus, vähene hooldus) ja esteetilisus (materjalid, värvid, visuaalne välimus jne).

Näiteks ASi Viljandi Aken ja Uks toodetud sandwich-tüüpi uksed on kaetud värvitud puitkiudplaadiga, mis harmoneerub korteri interjööriga ja ei tekita muljet tööstuslikust hoonest. Tellida saab erinevaid toone vastavalt enamlevinud värvikaartidele, mis annab võimaluse olla sisekujunduses paindlikum. Lisatasu eest on võimalik tellida ust, mis on mõlemalt poolt eri värvi. Sellisel juhul saab välimise värvi valimisel arvestada trepikoja värvilahendustega ja sisemise värvi valimisel korteri disainiga.

Kalju Metsküla sõnul võiks lehtmetalluste puhul kasutada pulbervärvi. ?Sellisel juhul jääb pind kergelt krobeline ning lõpptulemus näeb välja nagu kaasaegse plastikukse puhul,? seletas Metsküla.

Ukse parema säilimise nimel peaks koridoris tagama temperatuuri vähemalt +8 oC. Kui koridoris on temperatuur pidevalt alla selle, siis on soovitatav valida välistingimustes kasutatav uks.

Ukse tellimisel peab arvestama, et enamik korteriuksi valmistatakse tellimise korras ja klient peab varuma piisavalt aega. Sõltuvalt hooajast algavad tarneajad neljast nädalast.

Autor: Maria Rähn

Hetkel kuum