Artikkel
 • Kuula
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Turvalisus on välisukse valikul esimene nõue

  ASi Viljandi Aken ja Uks müügijuhi Rain Hüva sõnul algab uksevalik otsustusest, kelle ja mille vastu soovitakse olla kaitstud. ?Statistika näitab, et ca 90% sissemurdmistest saab liigitada hetkeajendi tegevuseks. Sellest lähtuvalt on eelkõige vaja luua tõkend, millest ei saaks kiiresti ja vaikselt läbi minna. Sellise turvalisuse tagab kolme peamise komponendi koosmõju ? uks, lukk ja hinged ning paigaldus. Peamisteks hindamise parameetriteks on aeg ja müra,? selgitas Hüva.
  Viljandi Aken ja Uks kasutab uste tootmisel nn sandwich- meetodit, mille käigus ukseleht pressitakse mitmest erinevast materjalist. Näiteks enim nõutud korteriuks koosneb kolmest erinevast pinnakihist mõlemal pool ust ja kivivillast nende vahel.
  Kindel Uks OÜ juhatuse esimehe Kalju Metsküla sõnade kohaselt peaks uksel kindlasti olema kaks lukku, mis paiknevad 30sentimeetrise vahega ning on topeltpesas, et neid poleks võimalik ketaslõikuriga välja lõigata. Uksesilma puhul on oluline see, et sellest peab kindlasti ka uksematti nägema.
  Luku valikul on peamisteks parameetriteks luku füüsiline tugevus ja muukimiskindlus. Mõistlik oleks valida uksele lukk, mis on liigutatud nn turvalukkude kategooriasse. Viljandi Aken ja Uks on välja töötanud standardsed lahendused, kuid vajadusel arvestatakse ka kliendi soovidega. Kui vahetatakse korraga nii trepikoja kui ka korterite uksed, siis võiks kaaluda seeriavõtmete kasutamist vältimaks paljude erinevate võtmete olemasolu.
  Kasutatavad hinged peaksid olema küllalt tugevad, et neid ei saaks mehaaniliselt lõhkuda. Kindlasti peaks olemas olema nn turvapoldid, mis ühendavad suletud olekus ukse üheks komplektiks. See välistab hingede lõhkumisel ukse eemaldamise. Hea oleks, kui lengi ja ukselehe vaheline pilu oleks kaetud valtsiga ehk nn mantliga.
  Kui kõrge turvalisusega uks on paigaldatud valesti, pole kallitest komponentidest kasu. Kindlasti tuleks uste paigaldamisel kasutada kogenud spetsialiste. Mõnesajakroonine kokkuhoid ukse paigaldamisel võib tekitada olukorra, kus tuhandete kroonide eest ostetud kõrge turvalisusega uks ja lukk muutuvad sisuliselt mõttetuks.
  Üldiselt pakuvad paljud uksetootjad ukse ostmisel kohe ka paigaldust. Pärast tellimist võetakse täpne mõõt ja ukse ettepanemine on Kalju Metsküla väitel juba kerge protseduur, mis võtab aega vaid 30?45 minutit.
  ?Korralikud firmad koristavad pärast ka prahi ning viivad soovi korral vana ukse minema. Samuti kehtib ustele kaheaastane garantii,? seletas Metsküla.
  Kui esmane roll ? turvalisus ? on täidetud, siis tulevad mängu muud komponendid: mugavusparameetrid (helipidavus, kasutamismugavus, vähene hooldus) ja esteetilisus (materjalid, värvid, visuaalne välimus jne).
  Näiteks ASi Viljandi Aken ja Uks toodetud sandwich-tüüpi uksed on kaetud värvitud puitkiudplaadiga, mis harmoneerub korteri interjööriga ja ei tekita muljet tööstuslikust hoonest. Tellida saab erinevaid toone vastavalt enamlevinud värvikaartidele, mis annab võimaluse olla sisekujunduses paindlikum. Lisatasu eest on võimalik tellida ust, mis on mõlemalt poolt eri värvi. Sellisel juhul saab välimise värvi valimisel arvestada trepikoja värvilahendustega ja sisemise värvi valimisel korteri disainiga.
  Kalju Metsküla sõnul võiks lehtmetalluste puhul kasutada pulbervärvi. ?Sellisel juhul jääb pind kergelt krobeline ning lõpptulemus näeb välja nagu kaasaegse plastikukse puhul,? seletas Metsküla.
  Ukse parema säilimise nimel peaks koridoris tagama temperatuuri vähemalt +8 oC. Kui koridoris on temperatuur pidevalt alla selle, siis on soovitatav valida välistingimustes kasutatav uks.
  Ukse tellimisel peab arvestama, et enamik korteriuksi valmistatakse tellimise korras ja klient peab varuma piisavalt aega. Sõltuvalt hooajast algavad tarneajad neljast nädalast.
  Autor: Maria Rähn
 • Hetkel kuum
Argo Alaniit: saagu „Welcome to Estoniast“ riiki tutvustav hotell
Käin välja idee ehitada kahe-kolme maailma suurima lennujaama lähedusse Eestit iseloomustav ja tutvustav butiikhotell kuni 200 numbritoaga, kirjutab Argo Alaniit arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis.
Käin välja idee ehitada kahe-kolme maailma suurima lennujaama lähedusse Eestit iseloomustav ja tutvustav butiikhotell kuni 200 numbritoaga, kirjutab Argo Alaniit arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis.
Euro ja pangaaktsiad kukuvad, toorained saavad tuule tiibadesse
Euroopa aktsiate indeksi Stoxx 600 tõusu juhivad viimastel päevadel kaevandus- ja tehnoloogiaaktsiad. Turvasadamat otsivate investorite seas on samuti populaarsemaks muutumas naftatootjad ning väärismetallid.
Euroopa aktsiate indeksi Stoxx 600 tõusu juhivad viimastel päevadel kaevandus- ja tehnoloogiaaktsiad. Turvasadamat otsivate investorite seas on samuti populaarsemaks muutumas naftatootjad ning väärismetallid.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Väikelinna vinoteek ootab konkurente
Rakvere vinoteek Mullistuudio tegutseb Lääne-Virumaal ainsa omanäolisena. Vinoteegi omanik Maie Urbas tervitaks tihedamat konkurentsi.
Rakvere vinoteek Mullistuudio tegutseb Lääne-Virumaal ainsa omanäolisena. Vinoteegi omanik Maie Urbas tervitaks tihedamat konkurentsi.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Metallitööstus sunnib end raskel ajal vastu võtma iga töö
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Üks Eesti parimaid juhte otsib töötajate palkamisel vau-tunnet
Inimeste palkamisel organisatsiooni mängib rolli tunne, kui pärast vestlust on vau-tunne, siis on hästi, ütles OIXIO Grupi juhatuse esimees Ivo Suursoo.
Inimeste palkamisel organisatsiooni mängib rolli tunne, kui pärast vestlust on vau-tunne, siis on hästi, ütles OIXIO Grupi juhatuse esimees Ivo Suursoo.
Kas rohepööre tähendab eurokommunismi? Või on see lihtsalt üks utoopia?
Küsimusele, kas rohepööre tähendab seda, et oleme sunnitud hakkama ehitama eurokommunismi, vastab Erik Moora, et kahetsusväärselt on keskkonnateemad, mis muidu vabades ühiskondades ei ole vaidlusobjekt, ära ideologiseeritud, nii et praegu näeme, kuidas poliitilised vastased vaidlevad mitte sisu üle, vaid selle üle, miks midagi teha ei saa. Samas on ilmne, et kuna inimtegevus ületab planeedi talumisvõime piire mitmekordselt, pole samamoodi jätkamine võimalik.
Küsimusele, kas rohepööre tähendab seda, et oleme sunnitud hakkama ehitama eurokommunismi, vastab Erik Moora, et kahetsusväärselt on keskkonnateemad, mis muidu vabades ühiskondades ei ole vaidlusobjekt, ära ideologiseeritud, nii et praegu näeme, kuidas poliitilised vastased vaidlevad mitte sisu üle, vaid selle üle, miks midagi teha ei saa. Samas on ilmne, et kuna inimtegevus ületab planeedi talumisvõime piire mitmekordselt, pole samamoodi jätkamine võimalik.
Volkswagen Golf 50: kuidas Põrnika järeltulijast kujunes hea auto mõõdupuu
Märtsi lõpus möödus pool sajandit päevast, mil algas Volkswagen Golfi tootmine. Ikoonilise Põrnika järeltulijast sai ettevõtte jaoks veelgi olulisem mudel.
Märtsi lõpus möödus pool sajandit päevast, mil algas Volkswagen Golfi tootmine. Ikoonilise Põrnika järeltulijast sai ettevõtte jaoks veelgi olulisem mudel.
Raadiohommikus: Tallinna börsist, parimast juhtimisest ja välistööjõust
Tallinna börs külastas koos noteeritud ettevõtete juhtkondadega teisipäeval Helsingit, et tutvustada end Soome investoritele, ning sellest kohtumisest tuleb juttu ka Äripäeva raadio reedeses hommikuprogrammis.
Tallinna börs külastas koos noteeritud ettevõtete juhtkondadega teisipäeval Helsingit, et tutvustada end Soome investoritele, ning sellest kohtumisest tuleb juttu ka Äripäeva raadio reedeses hommikuprogrammis.
Kaitsetöösturid tõid Ukrainast kodumaale droonide suurtootmise
Eesti kaitsetööstuse esindajad külastasid eelmisel nädalal Ukrainat, mille tulemusena sõlmiti leping Eestisse droonide suurtootmise käivitamiseks.
Eesti kaitsetööstuse esindajad külastasid eelmisel nädalal Ukrainat, mille tulemusena sõlmiti leping Eestisse droonide suurtootmise käivitamiseks.